Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku začala prohibice před čtyřmi lety. Pančovaný alkohol zabil 48 lidí

Autor: mib/ČTK - 
14. září 2016
12:00

Je to přesně čtyři roky, co vláda zakázala v Česku prodávat a nalévat lidem tvrdý alkohol. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) oznámil start prohibice 14. září 2012 kvůli metanolové aféře, která si nakonec vyžádala 48 životů. Od té doby se řada věcí změnila k lepšímu, především se zmenšil černý trh s alkoholem.

Loni tvořil černý prodej alkoholu podle odhadu výrobců lihovin zhruba osm procent trhu, před prohibicí to byla více než třetina prodejů. Řekli to zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Podle nich by se dal ilegální trh ještě více potlačit. Navrhují, aby se nedovolená příprava lihovin stala trestným činem, v současnosti jde o přestupek. Pomoci by dle nich mělo i zavedení elektronické evidence tržeb.

„Stále se objevují na trhu v nabídce velkoobchodníků výrobky za cenu, jež je nižší než prostý součet spotřební daně a daně z přidané hodnoty,“ upozornil viceprezident UVDL Jiří Štětina. Podle prezidenta svazu Pavla Dvořáčka černý trh existuje ze dvou důvodů. „Kvůli výši spotřební daně. A na straně poptávky stále existují spotřebitelé, kteří chtějí nakoupit co nejlevněji, vyzrát nad státem a neplatit spotřební daň,“ uvedl.

Zmenšení černého trhu podle výrobců dokladuje i rostoucí výběr spotřební daně z lihovin. „Výběr spotřební daně loni i předloni meziročně stoupl o pět procent, zejména zásluhou nové legislativy a důsledného postupu celní správy, dodal Dvořáček. Podle něj loni celníci vybrali na spotřební dani z lihovin více než sedm miliard korun. Proti černému trhu by mohlo pomoci i sjednocení dozoru a povolování domácího pálení, který je nyní roztříštěný mezi ministerstva financí a zemědělství, dodal.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací nevznikl někdejší problém přímo v restauracích „Tím obdobím byly restaurace, potažmo hotely poškozeny, protože se likvidovaly lahve drahého zahraničního alkoholu (například rumy a podobně), které vůbec nebyly vyrobeny v ČR. Takže tím provozovatelům restaurací a hotelů vznikla škoda,“ uvedl pro Blesk.cz Václav Stárek s tím, že aféra v těchto zařízeních už většinou odezněla a sektor řeší jiné oblasti.

Češi přestávají pít, ale produkce i dovoz alkoholu roste

Dlouhodobě spotřeba alkoholu v ČR klesá. Přesto však obraty českých producentů i dovozců rostou. Částečně je to podle unie právě díky snižování podílu černého trhu. „Můžeme spekulovat, že růst dovozů je i na úkor legálních etablovaných výrobců,“ dodal Štětina. Prodeje členů unie, která tvoří přibližně tři čtvrtiny českého trhu, loni vzrostly o devět procent na 29,3 milionu litrů lihovin.

Podle údajů Českého statistického úřadu předloni v průměru každý Čech vypil 173,3 litru alkoholických nápojů, v přepočtu 10,1 litru čistého lihu. Z toho v přepočtu na líh činily 2,7 litru silné lihoviny, 2,3 litru víno, pět litrů pivo.

Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, které Česko v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na začátku září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je s kauzou spojováno, zemřel na konci února 2014. Aféra si od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala 48 životů.

Vláda na vlnu úmrtí reagovala zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

Podívejte se na obžalované v metanolové aféře:

Vše o prohibici v ČR čtěte na Blesk.cz >>>

Zobrazit celou diskusi