Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mají Češi po létě peníze na zimní dovolenou? Jeďte „na blind,“ radí cestovatelka

Autor: Michaela Bezvodová - 
11. září 2016
19:56

Parné dny ještě neskončily, ale cestovní kanceláře už si brousí zuby s prodejem zimních dovolených. Už na konci září lákají na lyžování nebo ponoukají k odjezdu do exotiky ty, kteří se v létě báli odjet například kvůli hrozbě teroristických útoků. Sjezdovka v blízkosti apartmánu se ale prodraží, obzvlášť pokud chce rodina prožít na horách i vánoční svátky. Cestovatelka Katka proto radí odjet tzv. na „blind“, ubytování se dá podle ní sehnat levně na místě, i proto, že jsou cizinci přívětiví.

„Mám ráda volnost v rozhodování. Pobyt si buď prodloužím, nebo zkrátím, přesunu se. Na horách je to hodně o počasí a všechno se dá lépe rozvrhnout, když není člověk vázán na určitý termín. Co se týče resortu, už jich pár oblíbených mám nebo dám na doporučení kamarádů,“ řekla pro Blesk.cz Kateřina, která jezdí na hory každoročně buď lyžovat, nebo jezdit na snowboardu.

Podle ní jsou ale cestovní kanceláře vhodnou variantou pro starší lidi nebo rodiny. „Babička nemá auto, neřídí a neví, jak si pobyt naplánovat. Pro lidi, co nemají auto, nebo pro rodiny, je jednodušší. Pokud mám s sebou aspoň tři lidi, tak se dopravím vlastním a na místě jsme zatím vždy sehnali levné apartmány, v zahraničí jsou milý lidé,“ dodala dívka. 

Zimní dovolená? Záleží na rodinném rozpočtu

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jsou dva druhy lidí. Jedni, kteří se chtějí dostat na stejné místo a ve stejný termín i kvůli prázdninám svých dětí, a druzí čekají, jestli napadne sníh a jestli jim zbudou peníze v rozpočtu.

Papež si myslí, že je zásadní, jaký z dvou typů zimních dovolenkářů jste a pak na případné slevy nemusíte hledět, i když i to je v současné nabídce agentur jednou z taktik. „Není to otázka toho, že by lidé neměli peníze po návratu z letní dovolené,“ upřesnil pro Blesk.cz Papež a podotknul, že si někteří nahradí promeškanou dovolenou zimním odjezdem do exotických destinací, protože v létě zůstali doma z bezpečnostních důvodů. Lyžování proto oželí.



„Pro lidi v exotických destinacích riziko není, protože jsou vzdálenější, a některé destinace přesvědčily, že mají svoje vnitřní záležitosti vyřešené, jako například Egypt,“ informoval Papež.

Ty jsou podle Stanislava Zímy z Exim Tours oblíbené také u jejich klientů. „Sezóna byla turbulentní, byly různé obavy z migrace, mnoho útoku v Evropě, a to je mohlo ovlivnit. Teď zjišťují, že k moři chtějí, a proto se vydají třeba do Karibiku, na Kubu i Haiti. V lyžování stále více vede podle Zímy Slovensko a mezi „klasikami“ zůstává Itálie a Rakousko. Tam je možnost odjet lyžovat mnohdy už ke konci října, což pro Blesk.cz potvrdil i Jan Bezděk ze společnosti Fischer.

„My začínáme se zimními dovolenými na konci října, a to na ledovci Kaprun, kde ten sníh je, a pak některá střediska v Itálii na konci listopadu. Na většině z ostatních se dá lyžovat od začátku prosince,“ uvedl Bezděk.

Cestovatelka Kateřina dodala, že s cestovní kanceláří na zimní zájezd je atraktivní jet na akce pro mladé. „Dnes jsou v kurzu cestovky, které pořádají ,party’ zájezdy na horách. Jedou třeba tři turnusy, lidi mají skipas, ubytování a program, kde jsou koncerty, DJs nebo workshopy. Na jednom jsem byla a bylo to skvělé. Něco jako zimní festival,“ uzavřela dívka.

Jaká bude letos zima? Podívejte se na snímky z té loňské:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi