Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští policisté vyrazili na uprchlíky: Jedou hlídat hranice Schengenu

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Policejní prezident Tomáš Tuhý  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: bru/ČTK - 
5. září 2016
11:00

Padesát českých policistů dnes odjelo do Maďarska pomáhat střežit schengenský prostor. Se svými maďarskými protějšky budou dva měsíce hlídkovat na hranici se Srbskem. Maďarsko požádalo o pomoc v souvislosti s migrační krizí. Policisté tam pomáhali už loni na podzim, jejich mise skončila před Vánocemi.

Nebudete chránit pouze Maďarsko, ale také vaši domovinu,“ řekl policistům maďarský velvyslanec v ČR Tibor Petö. Připomněl, že hranice se Srbskem je také schengenskou hranicí, a proto by měla být chráněna. Česko bylo podle velvyslance první zemí, která Maďarsku pomohla, když požádalo o spolupráci. „Doufám, že budete maďarskými občany a policisty vřele přivítáni,“ dodal.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se Česká republika zavázala, že bude v rámci zahraničních misí pomáhat zemím Evropské unie. „Řada z vás už se podobných misí zúčastnila, takže víte, co to znamená. Nejenom pomáháme našim kolegům, ale především se zdokonalujeme v problematice, která zatím Českou republiku nezasáhla tak, jako naše partnery," řekl Tuhý policistům.

Policisté už kvůli přílivu běženců do Evropy pomáhali na deseti zahraničních misích. Od konce loňského roku působili v Řecku, Slovinsku nebo Makedonii. Čtyřicítka policistů odletěla na začátku srpna do Makedonie, vrátit by se měli 12. září.

rudyptak48 ( 5. září 2016 19:38 )

V Čechách se fláká tisíce cikánů, ničí a rozkrádají jak státní, tak soukromý majetek a policie je hluchá a slepá. Co chce policie dělat za hranicemi, když je doma impotentní a neschopná?

Zobrazit celou diskusi