Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Měli jste autonehodu? Nejčastější triky pojišťoven a jak se jim bránit!

Autor: red - 
30. srpna 2016
20:00

Platíte si poctivě pojistku a čekáte, že v případě nějakého problému se o vás pojišťovna postará? Chyba! Pojišťovny se často snaží ze své povinnosti platit vyklouznout nebo vám aspoň zaplatit co nejméně. Právník Petr Novák ze společnosti Vašenároky.cz exkluzivně pro Blesk odhaluje nejčastější triky pojišťoven s auty a radí, jak se jim ubránit.

Trik 1: Bouračka nebyla, jak popisujete!

Častým trikem, jak vyklouznout z placení pojistného plnění, je situace, kdy pojišťovna tvrdí, že škodná událost se nestala tak, jak ji popsal poškozený klient. „Mohu uvést případ pána, kterého nabouralo jiné vozidlo, přičemž řidič druhého automobilu plně přiznal své zavinění.

Poškozený bez zbytečného odkladu nahlásil škodnou událost pojišťovně viníka a následně dodal všechny pojišťovnou požadované dokumenty. Po několika měsících mu však byl doručen dopis se zamítavým stanoviskem,“ popisuje skutečný případ právník Petr Novák.

Pojišťovna v zamítavém dopise tvrdila, že rozsah poškození na autě neodpovídá popsanému mechanismu vzniku škody. K dopravní nehodě podle ní nemohlo uvedeným způsobem z technického hlediska vůbec dojít a nezaplatila poškozenému ani korunu.

Jak postupovat a na co si dát pozor:

FOŤTE, TOČTE A SHÁNĚJTE SVĚDKY

Celou událost zdokumentujte a zajistěte si kontakty na veškeré případné svědky. Jejich výpověď vám při budoucím nárokování škody pomůže.

PŘIVOLEJTE POLICII

I když přivolání policie není ze zákona povinné, je lepší to udělat, i když se škoda na vozidle nevyšplhala nad 100 000 Kč. Policejní příslušníci by přímo na místě měli vydat potvrzení o dopravní nehodě, které pak odesílají na Českou kancelář pojistitelů. (Počítejte ale s tím, že viník nehody nemusí s přivoláním policie souhlasit. Většinou totiž bude muset za přestupek zaplatit pokutu.)

VYPLŇTE EVROPSKÝ FORMULÁŘ ZÁZNAMU

Pokud jste policii nevolali, musíte společně s viníkem nehody vyplnit evropský formulář záznamu o dopravní nehodě. Tento formulář je lepší vyplnit, i když byla PČR přivolána – měl by být součástí vybavení každého vozidla.

PŘEDLOŽTE DŮKAZY

Jestliže pojišťovna zamítá nárok na vyplacení pojistného plnění s odkazem, že se škodná událost nestala tak, jak je popisováno, výše uvedené důkazy by měly posloužit jako páka na změnu jejího stanoviska a také jako nezbytný podklad pro případné uplatnění nároku před soudem.

Trik 2: Nové díly by zhodnotily staré auto

Méně peněz za nabourané auto vyplácejí pojišťovny i kvůli tomu, aby klient omylem nezbohatl. „Při krácení pojistného plnění u dopravních nehod pojišťovny nejčastěji argumentují tím, že by se poškozený proplacením plných nákladů na nové díly obohatil, protože bourané díly byly starší, a tudíž méně hodnotné,“ vysvětluje právník Novák.

Pojišťovny přitom rády operují se složitými pojmy a hází paragrafy na všechny strany. Jejich argumenty ale soudy většinou neuznají. Podle verdiktu Ústavního soudu má totiž náhrada škody zohlednit náklady vynaložené na to, aby bylo auto opět schopné provozu. A není možné nutit poškozeného, aby náhradní díly hledal na vrakovištích. Navíc už samotnou autonehodou je vozidlo znehodnocené, a tak není možné mluvit o obohacování.

Jak postupovat a na co si dát pozor:

Pečlivě si uschovejte veškeré dokumenty, které se opravy týkají. Pokud autoservis do poškozeného vozidla nenainstaloval luxusnější díly, než jaké byly původní, nemá pojišťovna právo argumentovat amortizací a krátit pojistné plnění kvůli instalaci nových adekvátních dílů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vseznaleksenior ( 31. srpna 2016 10:10 )

Clanek jaksi neobsahuje to, ze pojistovna sdeli takzvane totalkni skodu... Cena auta na trhu je tedy 60 tisic, ale oni reknou ze melo cenu 40¨ Pakl reknou ze je to totalni skoda a prodelate dvacet tisic na oprave

Zobrazit celou diskusi