Smaženice za 300 tisíc: Vzácné hřiby královské skončily zřejmě na talíři

Autor: Kristýna Beránková - 
11. srpna 2016
06:10

To bylo slávy! Na severu Čech vyrostl extrémně vzácný hřib královský. Mykologové byli nadšení, protože se v jeho blízkosti objevilo 10 dalších »bratříčků«. A teď šest hříbků někdo posbíral. A možná si udělal smaženici za 300 tisíc!

Skutečně drahou smaženici si nejspíš udělal nezodpovědný houbař ze severních Čech. Pokuta za jeden hřib královský v košíku je přitom podle vyhlášky ministerstva životního prostředí 50 tisíc korun. Smaženice by tak vyšla na 300 tisíc, za což už pořídíte slušné auto.

Mykologové se snaží lokalitu chránit a hlídat. „Nechceme, aby naše děti znaly tyto krásné houby jen z knih nebo jako sádrové exponáty z muzea,“ obává se znalec hub Dalibor Marounek.

Podle něj letošní počasí houbám přeje, a proto do lesů vyrážejí i sváteční houbaři. „Neřeší vzácnost, prostě vidí hřib a šup s ním do koše,“ krčí mykolog rameny.

Další hřiby za 50 tisíc

Hřib Fechtnerův

Blízký příbuzný hřibu královského. Roste na vápenatých podložích.

Hřib Fechtnerův - Blízký příbuzný hřibu královského. Roste na vápenatých podložích. Hřib Fechtnerův - Blízký příbuzný hřibu královského. Roste na vápenatých podložích. | Foto: D. Marounek, M. Kříž, P. Špinar

Hřib moravský

Jedlá, ale přísně chráněná houba. Najdeme ji jen v nížinách.

Hřib moravský – Jedlá, ale přísně chráněná houba. Najdeme ji jen v nížinách. Hřib moravský – Jedlá, ale přísně chráněná houba. Najdeme ji jen v nížinách. | Foto: D. Marounek, M. Kříž, P. Špinar

 

vseznaleksenior ( 11. srpna 2016 11:05 )

S tim maslakem pomalu.... V onci Tvorihraz u Znojma oznacuji za maslak suchohrib s tvrdou hlavou/ ne babku/

naidka ( 11. srpna 2016 11:04 )

To já radši masáky. Teď zrovna rostou a když z nich uděláš karbanátky, jsou lepší než z masa.

lynx ( 11. srpna 2016 10:43 )

Jsou velmi jedlé! Hřibu královskému se říká máslák, pro jeho máslovou chuť. Polévka z hřibů královských byla prostě bombastická. Dostal jsem je od houbaře, kterého už si vzala rakovina. Identifikoval jsem je ovšem ex post.

cabogaj ( 11. srpna 2016 09:55 )

A pak že houby je maso chudejch. Vždyť prožerou milion k večeři a ani je nevidíme na obrazovkách ani v časopisech jako celebrity!!!!

naidka ( 11. srpna 2016 09:55 )

Měli kolem hříbků postavit ohrádku a zabezpečit je proti slim ákům, aby je ti nenažranci nesežrali. Já sama bych takový hřib nesebrala, jednak ho neznám a jednak by mě odradily ty duhové barvy, které nevypadají moc jedle.

Zobrazit celou diskusi