Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Experti: Komunista Štrougal je zločinec. Smrt 33 lidí je ale promlčená

Autor: zst - 
9. srpna 2016
10:08

Komunistický ministr vnitra Lubomír Štrougal je odpovědný za smrt 33 lidí na československých hranicích. V letech 1961 až 1965 totiž odpovídal za smrtící elektrické dráty na tzv. železné oponě. Tvrdí to policisté z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Zločin je ale promlčen. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Trestný čin maření úkolu veřejné osoby z nedbalosti – to je zločin, kterého se podle policistů z ÚDV měl Štrougal dopustit. Podle jednoho z policistů měl ve funkci ministra vnitra novelizovat starou vyhlášku týkající se použití elektrických drátů na hranicích. Jenže to neudělal. Otázkou je, zda vědomě, či nevědomě.

„Vyšetřování naznalo, že Štrougal zanedbal například to, že před hranicemi pomocí výstražných cedulí důkladně neobeznámil lidi, že je plot pod proudem,“ vysvětlil policista ÚDV Eduard Kočvara.

Žádný soud kvůli smrti 33 lidí, kteří zahynuli v souvislosti s elektrickými dráty nataženými na československých hranicích, ale nebude. Trestný čin je totiž promlčen. Vůbec poprvé byl ale Štrougal označen za zločince.

Kvůli plotu pod proudem zemřelo na hranicích v době komunismu přes 90 lidí a elektrický proud tak lze podle usnesení policistů chápat jako zbraň. Štrougal měl možnost ji odstranit.

„Mohl konat rychleji. Ovšem konkrétních důkazů proti panu Štrougalovi je strašně málo. U vnitra byli asi tehdy obezřetní. Netěší nás to, ale museli jsme šetření i po konzultacích s městským státním zastupitelstvím ukončit,“ poznamenala ředitelka ÚDV Eva Michálková. „O morální odpovědnosti není pochyb, v rovině trestního řízení však musíme doložit věcné důkazy,“ dodala.

Lubomír Štrougal na tiskové konferenci Lubomír Štrougal na tiskové konferenci | Archiv bezpečnostních složek, archiv Blesku, ČTK

Exministr vinu odmítá. Kapitola je uzavřena

Štrougal odpovědnost za smrt desítek lidí vždy odmítal. „O tom, že vysoké napětí elektřiny nemá být použito k ochraně státní hranice, jsem byl přesvědčen již při nástupu do funkce ministra vnitra v roce 1961,“ napsal komunistický papaláš v prohlášení letos v únoru.

Další odpovědní komunističtí funkcionáři už zemřeli, ani je tak není možné stíhat. Kapitola „elektrický plot v železné oponě“ je tak zřejmě uzavřena.

Na československé hranici s Německem a Rakouskem zemřelo za komunismu kolem tří stovek lidí. 143 jich bylo zastřeleno, přes 90 jich zabila elektřina a 2 zahynuli po výbuchu miny. Mnoho lidí bylo zraněno.

tgbg ( 9. srpna 2016 16:17 )

 Každý komunista je zločinec!!!!

mixer ( 9. srpna 2016 11:58 )

 Kecy v kleci.Bělohrádek a spol.kdákají hovadiny.Každá doba má nějaké zákony,pravidla.Každý svéprávný občan tehdy věděl,že hranice je střežená,plot ostnatý,ilegální přechod se netoleruje.Místo,aby řešili současnost,odpoutávají pozornost rozrýpáváním a překrucováním čehosi z minulosti.

kurna1 ( 9. srpna 2016 11:25 )

A to neexistují nějaké páky, které by mu to připomněli ??? Třeba mu parkrát rozbít okno a nebo ho přepadnout, aby zažil nějaké trauma a nežil si jako v bavlnce komouš jeden z a s r a n e j

gabreta ( 9. srpna 2016 11:24 )

S tím musím souhlasit. Přes zelenou hranici(dráty) šel jen blázen!

gabreta ( 9. srpna 2016 11:21 )

"Štrougal zanedbal například to, že před hranicemi pomocí výstražných cedulí důkladně neobeznámil lidi, že je plot pod proudem,“ Všichni tenkrát věděli, že na čáře je plot pod proudem a že se tam střílí!! To se chce akorát nějakej 20letej blb zviditelnit, tak vytahuje takový kraviny!!

Zobrazit celou diskusi