Nektar versus ovocná šťáva. Při nákupu džusu dejte pozor na cukr i vodu
Kupujete džusy? Pak byste měli umět rozlišit, zda kupujete nektar nebo ovocnou či zeleninovou šťávu. V nektaru totiž najdete cukr a vodu, u ovocných šťáv jsou naopak zakázané. Pokud je ovocná šťáva vyrobena z koncentrátu, musí to být uvedeno na etiketě. Poradíme vám, jak nektary a šťávy rozlišit a jak poznáte další ochucené nápoje.
Pokud si kupujete džus, měli byste správně rozlišit, zda si chcete koupit nektar, nebo ovocnou šťávu. „Do nektarů se totiž může přidávat například cukr a voda, což je u ovocných šťáv zakázané. U nektaru musí být navíc uvedeno množství použité ovocné šťávy,“ uvedla pro Blesk.cz Markéta Ježková, tisková mluvčí ministerstva zemědělství.
Ovocná nebo zeleninová šťáva se vyrábí ze zralého, zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce nebo zeleniny, a to z jednoho nebo více druhů.
Ovocná nebo zeleninová šťáva, která je vyrobena z koncentrátu, musí být na obalu označena slovy „z koncentrátu“. „Koncentrátem se rozumí vylisovaná šťáva z ovoce, která byla zahuštěna a následně opět naředěna vodou na původní koncentraci ovocné šťávy. Ovocná šťáva musí být vždy označena názvem podle použitého druhu ovoce,“ vysvětluje Ježková.
Jak je to s podílem ovocné složky
Nektar se vyrábí z ovocné nebo zeleninové šťávy, do které je přidána voda, popřípadě cukr nebo med. Aroma, dužnina a buňky získané vhodnými fyzikálními prostředky ze stejného druhu ovoce nebo zeleniny mohou být do šťávy vráceny.
Při výrobě ovocných nektarů bez přídavku cukrů nebo se sníženou energetickou hodnotou mohou být cukry zcela nebo zčásti nahrazeny náhradními sladidly. U ovocného nektaru musí být uveden minimální obsah ovocné šťávy, ovocné dřeně nebo směsi těchto složek slovy „podíl ovocné složky: nejméně… %“, které jsou uvedeny ve stejném zorném poli jako název výrobku.
Podívejte se, jak se značí etikety šťáv a nektarů
Na ovocných šťávách ani nektarech nesmí chybět především jméno potravinářského podniku, datum minimální trvanlivosti a množství potraviny. Uvedení země původu na etiketě není v případě ovocných šťáv a nektarů povinné.
Další ochucené nápoje
- Minerální voda ochucená je ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z přírodní minerální vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě a zpravidla s původním obsahem oxidu uhličitého.
- Pramenitá voda ochucená je ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pramenité vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě a zpravidla je sycená oxidem uhličitým.
- Pitná voda ochucená je ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pitné vody, obsahující pouze přídavek látek určených k aromatizaci, popřípadě také obohacený například vitaminy, minerály či extrakty z rostlin a zpravidla sycený oxidem uhličitým.
- Limonáda je ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pitné vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě a je zpravidla sycený oxidem uhličitým.
- Označení sirup lze použít pro nápojový koncentrát, zahuštěnou směs jednotlivých surovin používaných k výrobě nealkoholických nápojů, určenou k přípravě nápojů ředěním, obsahující více než 50 procent hmotnostních přírodních sladidel.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.