Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Česku se přemnožil jedovatý pavouk. Po kousnutí můžete i na čas ochrnout

Autor: ČTK, ula - 
1. srpna 2016
18:35

Nejjedovatější český pavouk jménem zápřednice jedovatá se údajně rozmnožil ve Středočeském kraji a zejména na Berounsku. Uvedl to server Čtidoma.cz. Kousnutí pavouka by mohlo být nebezpečné hlavně pro děti a alergiky.

Zápřednice je původem z jihu Evropy, daří se jí však ve vysoké trávě a její přemnožení souvisí zřejmě s oteplováním. „Na začátku devadesátých let šlo o vzácný druh, dnes už jde o běžně se vyskytujícího pavouka,“ řekl serveru Čtidoma.cz vedoucí katedry biologie z Přírodovědné fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jaromír Hajer. 

Zápřednice je nejnebezpečnější údajně právě v srpnu, kdy si staví hnízda v trávě, nicméně lidé už ji našli i doma a na obou březích Berounky.

Kousnutí od zápřednice by nemělo být životu nebezpečné, přirovnává se k bodnutí včelou nebo sršněm. Postižené místo může svědět, brnět, může se objevit otok a nevolnosti. Jaká bude reakce u dětí a alergiků nelze předpokládat, měli by si ale dát pozor. Objevil se ale i případ, kdy po štípnutí zápřednicí ženě na pár hodin ochrnula záda.

Nový pavouk na Moravě

Nedávno byl na jižní Moravě objeven nový druh pavouka a hned dostal jméno snovačka moravská. Popsal jej Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Pavouk se rovnou ocitl také na seznamu kriticky ohrožených druhů. Snovačku moravskou se zatím podařilo najít pouze u Lednických rybníků a u mrtvého ramene v přírodní rezervaci Stibůrkovská jezera u Lanžhota na Břeclavsku.

Samci snovačky moravské se liší od všech ostatních pavouků v Česku kusadly opatřenými několika mohutnými zubovitými výrůstky, které samec používá během námluv či při kopulaci, uvedl Řezáč. Samice a mláďata si stavějí drobné lapací síťky na listech orobinců či ostřic rostoucích z vody na březích jezer.
Řezáčovi se už v minulosti podařilo popsat dva nové pavouky žijící v Česku. Jde o stepníka moravského, jednoho z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě, a šestiočku moravskou objevenou v Macoše.



naidka ( 1. srpna 2016 22:37 )

Ani né. Já mám objeté moravské hrady, české některé - Hluboká, Orlík, Zvíkov, Opočno, Konopiště, Karlštejn, na ty menší si nevzpomenu. Doporučuji moravský hrad Bouzov.

vosavopruz ( 1. srpna 2016 21:23 )

začala si,já se jen bráním.Domácí medovinka je výborná,já ale poslední dobou alkohol nemůžu,je mi pak zle od žaludku. Byla si už v létě na nějakým hradě nebo zámku? Doporučuju třeba hrad Český Šternberk

naidka ( 1. srpna 2016 20:59 )

Ty sis na ni nějak zasedl dnes mi byla nabízena domácí medovinka, ale musela jsem odmítnout, páč jsem ještě potom řídila. Ty by sis nedal? Vosy mají rády sladké.

vosavopruz ( 1. srpna 2016 20:44 )

zmije je mnohem nebezpečnější než tento pavouček,ale nejhorší je vožralá ganzanie

naidka ( 1. srpna 2016 19:21 )

Plesku, nedělejte z komára velblouda. To, že jedné ženě po kousnutí zápřednicí ochrnula na pár hodin záda, ještě není důvod, aby lidi houfně vybíjeli pavouky nebo se báli v noci usnout.

Zobrazit celou diskusi