Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Auta, cizí lidé i krádeže: Co hrozí dětem na lovu pokémonů?

  • Autor: ula - 
    1. 8. 2016
    19:42

    Nový fenomén Pokémon GO ovládl téměř všechny generace. Na lov se vydávají ale také děti a těm hrozí celá řada nebezpečí. The London Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) vydala seznam doporučení pro rodiče, které byste si měli přečíst i vy, pokud váš potomek tráví svůj čas honbou za virtuálními příšerkami.

  • 1.Epilepsie z Pokémonů

    NSPCC je jedna z nejstarších charitativních organizací ve Velké Británii zabývající ochranou dětí. Ta zaslala otevřený dopis společnosti Nintendo a Niantic, aby si uvědomily rizika, která může hra dětem přinést.


    S masivní popularitou se objevilo i několik kontroverzních problémů kolem Pokémon GO. Japonský animovaný seriál, na jehož podkladě byla hra vytvořena, při vysílání své 38. epizody v roce 1997 způsobil použitím rychle blikajících efektů u senzitivních lidí křeče a epileptické záchvaty. Celkem šlo o 700 lidí.  Seriál musel být na 4 měsíce stažen z vysílání a tato konkrétní epizoda už nikdy nebyla vysílána.

     

    Proto se objevily i pochybnosti, zda je hra pro děti vůbec vhodná. Český pediatr Michal Malina tuto hru sám zkusil.


    Hra vypadá vcelku nevinně, násilí zobrazení soubojů je minimální,“ myslí si pediatr, nicméně souhlasí s doporučeními pro rodiče, která vydala britská charitativní organizace.

    Epilepsie z Pokémonů? Epilepsie z Pokémonů? | Blesk - Ladislav Leimer



  • 2.Udržujte pozornost!



    Dítě se může vydat při lovu někam, kam by normálně nešlo, a tím pádem mu může hrozit nebezpečí. Nebo se ponoří do hry natolik, že přestane vnímat okolí,“ upozorňuje Malina. Poučte dítě, aby nezapomínalo hlavně na pravidla silničního provozu, sledovalo přechody a auta. Zároveň aby nenásledovalo pokémony do nebezpečného terénu, jako jsou např. neprověřené cesty apod.

    Udržujte pozornost! Udržujte pozornost! | Reuters



  • 3.Respektujte zákazy



    Pokémoni se mohou objevit na cizí zahradě nebo jiných soukromých pozemcích. Ujistěte se, že vaše dítě ví, kam smí a nesmí chodit, a že by mělo respektovat i zákaz vstupu. Jsou známé i případy, kdy byl pokémon na hřbitově a děti poškozovaly hroby ve snaze získat svou trofej.

    Respektujte zákazy. Respektujte zákazy. | Profimedia



  • 4.Pozor na cizí lidi



    Nikdy nevíte, koho vaše dítě během hraní potká. Pravidlo „nemluv s cizími lidmi“ by tedy mělo platit i při lovení pokémonů. Zároveň by si děti měly dávat pozor na zloděje. Je znám případ, kdy zloději nalákali hráče na PokéStopu, a když hráči dorazili, ukradli jim mobilní telefony.

    Pozor na cizí lidi Pozor na cizí lidi | Blesk - Ladislav Leimer

     

  • 5.Lov s doprovodem



    Máte pocit, že vaše dítě je na lovení pokémonů příliš malé? Nebo se ho bojíte pouštět samotné? Proto bude lepší, když s ním na lov vyrazíte vy sami nebo dohlédnete, aby se hře věnovalo ve větší skupině dětí, pokud možno starších.

    Lov s doprovodem Lov s doprovodem | Profimedia


  • 6.Pozor na osobní údaje a nákupy

    Pokud chcete hrát Pokémon GO, bude po vás aplikace chtít informace, jako je datum narození a e-mail. Zkontrolujte, co všechno děti zadávají, případně odhlašte použití těchto informací pro jiné účely, než je hra. Zároveň můžete dětem založit nový e-mail, který bude určen speciálně pro hru.

    Problém je také přítomnost virtuální měny. „Až za 100 euro si jde koupit předměty usnadňující hru, a to opakovaně,“ upozorňuje pediatr. Proto dětem zablokujte možnost nákupů na chytrém telefonu.

    Pozor na osobní údaje a nákupy Pozor na osobní údaje a nákupy | ČTK, EPA, Reuters, archiv Blesku

  • 7.Náhradní baterie

    Hra je poměrně náročná na provoz mobilního telefonu - zaměstnává displej, GPS a mobilní data, a mobil se tak vybije rychleji než při normálním používání. Takže se může stát, že dětem se vybije telefon a nebude se vám moci ozvat a vy budete šílet strachy, kde se toulá. Proto zauvažujte, že investujete do přenosné nabíječky.

    Náhradní baterie Náhradní baterie | Profimedia.cz, EPA



  • 8.Pozitiva? Zlepšení kondice


    Pokud jste byli až do teď nešťastní, že vaše dítě neustále kouká do počítače, můžete jásat. „Hru nelze hrát bez pohybu venku a  donutí i ty největší počítačové pecivály k pohybu. Vedle chytání totiž jde pokémony získat i vylíhnutím vejcí nasbíraných v PokéStopech. Vejce se vylíhnou po nachození určitého množství kilometrů, čím delší vzdálenost, tím větší šance na silnější monstrum,“ řekl Blesk.cz pediatr. 

    Jako u každé jiné činnosti je hlavním doporučením používání zdravého rozumu a adekvátního dohledu rodičů, aby chytání virtuálních příšerek přinášelo radost dětem a pozitivní efekt na zlepšení jejich kondice i kondice jejich rodičů.
    Pozitiva? Zlepšení kondice Pozitiva? Zlepšení kondice | Blesk - Ladislav Leimer


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi