Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Domácí násilí chce potlačit výuka dětí už od školy. Ubýt má i znásilňování

Autor: mib - 
14. srpna 2016
05:37

Dokazování znásilnění bude v Česku nejspíš jednodušší. Země totiž v květnu podepsala takzvanou Istanbulskou úmluvu a zavázala se tím, že přístup k násilí a znásilňování změní. Rada Evropy chce podrobnou mezinárodní smlouvou bojovat s tolerancí násilí. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) má vládě do 30. června 2017 předložit návrh legislativních opatření a novinka se chystá i ve výuce na základních školách.

„V ČR je ,úspěšně‘ odsouzeno jen velmi malé procento případů znásilnění. Minimální procento se vůbec dostane alespoň do stadia trestního řízení,“ řekla Blesk.cz právnička organizace Profem Veronika Ježková. „Koncepce trestného činu znásilnění klade velké nároky na dokazování, neboť musí být prokázáno velké množství faktorů, jako je násilné jednání pachatele, vážně míněný odpor, případně bezbrannost oběti,“ dodala.

To by mohla Istanbulská úmluva změnit, před vyjádřením souhlasu se sjednáním úmluvy ministerstvo spravedlnosti vypracovalo analýzu, ze které vyplývá, že zásadní změny českého právního řádu nebudou potřeba, řekl pro Blesk.cz mluvčí Patrik Eichler z úřadu ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

„Z Istanbulské úmluvy přímo nevyplývá nutnost měnit definici trestného činu znásilnění v českém právním řádu. Zároveň je ovšem pravda, že ze zkušeností neziskových organizací poskytujících pomoc obětem znásilnění vyplývá, že v některých případech nedochází ke stíhání znásilnění dostatečně efektivně. Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015–2018, který vláda schválila v únoru loňského roku, se v této oblasti zaměřuje zejména na školení a vzdělávání soudců a soudkyň,“ vysvětlil Eichler.

Bez pomoci soudů a zdravotníků

Lucie Šídová z organizace Rozkoš bez rizika upozornila, že v Česku neexistuje žádné středisko komplexních služeb pro oběti násilí, kde jim pomohou s právní, ale také zdravotní a terapeutickou stránkou věci, podobně jako je tomu například v Dánsku nebo ve Velké Británii. Eichler dodal, že by měly změny v souvislosti s Istanbulskou úmluvou cílit především na prevenci a pomoc obětem.

„Hlavní změny se budou týkat především zajištění dostupnosti služeb pro oběti. Na nedostatečné financování specializovaných služeb pro oběti domácího násilí u nás dlouhodobě poukazují nestátní neziskové organizace a poskytovatelé sociálních služeb. Mělo by také dojít k prohlubování vzdělávání justice a policie a k podpoře vzniku jednotek specializovaných na domácí a genderově podmíněné násilí. Takové policejní jednotky aktuálně fungují pouze v Brně a Ostravě,“ dodal Eichler.

Za zásadní považuje primární prevenci a vzdělávání ve školách. Do vzdělávacích programů by se měly dostat oblasti, jako je rovnost můžu a žen, nenásilné řešení sporů nebo partnerských vztahů. Úplnou novinkou pak budou programy pro násilníky samotné.

„K postupnému zlepšování by mělo dojít také v dostupnosti programů pro násilné osoby. V této souvislosti je důležité zdůraznit, že pro účinnou prevenci domácího násilí je nezbytné pracovat se všemi aktéry, včetně násilných osob,“ uzavřel Eichler.

Změnu čeká i trestní zákoník

Ministerstvo spravedlnosti v současnosti připravuje změny příslušných právních předpisů, a to především trestního zákoníku. Současný právní řád ČR není slučitelný s některými požadavky Istanbulské úmluvy, k zásadním krokům ale zatím podle ministerstva spravedlnosti docházet nebude. „V současnosti se neplánuje změna dokazování u některých trestných činů,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Vláda souhlasila se sjednáním Istanbulské úmluvy bojující proti násilí ve společnosti na začátku února letošního roku a prezidentu republiky doporučila zajistit její podpis. K tomu došlo o tři měsíce později. Do 30. června 2017 má ministerstvo spravedlnosti předložit vládě návrh změn v legislativě. Poté úmluva bude putovat do Parlamentu ČR.

Dokázat znásilnění je složité

V současnosti lze za trestné považovat pohrůžky násilí, násilné jednání a pokus o znásilnění, ale také přípravu samotnou. V Německu na začátku června poslanci jednohlasně odsouhlasili novelu zákona. Stačí, když ženy pohlavní styk odmítnou, už nebudou muset dokazovat aktivní obranu proto, aby mohl být pachatel potrestán.

Dokazování je zatím z právního hlediska v ČR složité. Náhled na problematiku by ale mohly pomoci změnit preventivní programy a služby pro oběti i násilníky. V ČR je znásilnění považováno za trestný čin ve chvíli, kdy žena prokáže překonávání odporu nebo když dojde ke zneužití bezbranné osoby pro pohlavní styk, kterým se podle zákona rozumí jakékoliv pohlavní ukájení na těle oběti.

Lukas_Holub ( 15. září 2016 18:12 )

Ovládat prvky sebeobrany je dnes pro ženy v jakémkoliv věku již nutností. Může se jednat o napadení, okradení, sexuální násilí, slovní obtěžování či narušení osobního prostoru. Pokud je nám takovéto chování nepříjemné, nemusíme si ho nechat líbit. http://www.ewto.cz/wingtsun-pro-zeny.html Lukáš Holub,lektor sebeobrany WingTsun www.ewto.cz

Zobrazit celou diskusi