Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Daně Čechů jsou jedny z nejnižších, oproti světu máme nezvyklé výhody

Autor: bud, ČTK - 
3. července 2016
17:11

Daňové zatížení mezd v Česku loni dosáhlo 42,8 procenta a v rámci 34 států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je taj osmé nejnižší. Nejvyšší je v Belgii (55,3 procent), naopak v Chile, Mexiku a Novém Zélandu činí 20 procent. V Česku funguje rozsáhlý systém daňového zvýhodnění, například na vyživované děti, který v některých zemích vůbec neexistuje.

Daňové zatížení mezd ukazuje, jaké procento z celkových mzdových nákladů, tedy mzdy a pojistného hrazeného zaměstnavatelem, tvoří daně z příjmu zaměstnanců a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného příjmu svobodného a bezdětného zaměstnance.

„Pokud bychom vzali v úvahu čisté daňové zatížení hrubé mzdy, nevede si Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi špatně. Stát podporuje rodiny s dětmi. V ČR jsou však vysoké odvody na pojistné, a to zejména odvody zaměstnavatele, což průměrné daňové zatížení mezd zvyšuje,“ uvádí Grand poradenská společnost Grant Thornton, která údaje o daních zpracovala. Průměrné daňové zatížení v zemích OECD zůstalo loni na předloňských 35,9 procenta.

Daňové výhody pro rodiny nejsou běžné

Studie OECD obsahuje i analýzu pro různé skupiny rodin. Například u rodin se dvěma dětmi, kdy jeden z manželů pobírá průměrnou mzdu a druhý nepracuje, je nejvyšší daňové zatížení mezd ve Francii, Belgii a Itálii s podílem kolem 40 procent.

Z analýzy dál vyplývá, že některé vlády, například v Řecku, Finsku a Švédsku, formu daňového zvýhodnění rodiny příliš nepodporují. Daňové zatížení je zde na podobné úrovni jako u svobodného a bezdětného zaměstnance.

„V České republice funguje největší nepřímá finanční podpora v podobě daňového zvýhodnění. Pracující rodič může uplatnit slevu na dani na vyživované děti, která se v případě nulové daně stává daňovým bonusem a stát rodiči peníze naopak vyplácí. Zaměstnanec rovněž čerpá slevu na dani na partnera, který nepracuje. Tato podpora v některých zemích zavedena není,“ uvádí ve studii Grant Thornton.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 4. července 2016 10:10 )

Zveřejněte všechny daně států z evropské unie, to nám bude stačit, my už si to porovnáme.

lunatic ( 4. července 2016 00:27 )

Jenže - se znalostí češtiny tam Vy nemůžete uspět!

moiaza ( 3. července 2016 22:19 )

Větí kravinu jsem letos nečetl. A co platy poctivých lidí? Ty máme v EU jistě nejvyšší.

djaba ( 3. července 2016 21:17 )

 A proto je nutno daně zvýšit .

mandat ( 3. července 2016 20:59 )

Co je to za clanek ? Mate nas za pitomce ? Pisete o danich,ale jaka jsou platy ? Smesne duchody ? Lidi, co pracovali cely zivot, tak musi na stara kolena zivorit.Cikani se flakaji, nic neplati, nici byty,delaji dluhy a maji vic penez, nez ten,co pracuje.A ty priserne ceny v obchodech k tem smesnym platum,to neporovnavate, co ?

Zobrazit celou diskusi