Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nová naděje pro nemocné Alzheimerem? Pomáhají vědci i Češi s chytrými telefony

Autor: ČTK, bud - 
2. července 2016
18:23

Pomocí moderní mikroskopické metody bojuje tým vědců působících v Česku proti zákeřné Alzheimerově chorobě. Podařilo se jim zjistit, na jakém principu fungují molekuly této zákeřné nemoci, což do budoucna pomůže lépe pochopit, jak nemoc funguje, a přispěje k vývoji nové léčby. S výzkumem ale může pomoci každý, kdo má chytrý telefon nebo tablet. Stačí si nainstalovat unikátní hru, která sbírá údaje o postupu a pomáhá tak vědcům zkoumat prostorovou orientaci.

Alzheimerova choroba je nevyléčitelná. Jde o nejzákeřnější formu demence a počet pacientů stále roste. Ve světě na ni trpí kolem 44 milionů lidí. „Alzheimerova nemoc je komplikovaný proces. Ještě nikdo neví, jak přesně funguje,“ konstatoval fyzikální chemik Martin Hof, jehož tým působí v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Akademii věd ČR.

Vědci se soustředili na objasnění funkce takzvaných lipidových molekul a navázali přitom na již známý poznatek, že Alzheimerovu chorobu způsobuje shlukování peptidů v mozku, kvůli kterým se mozková hmota poškozuje. „Díky našemu výzkumu ale nyní víme, že se brání pomocí cukrových lipidů,“ řekl. S přibývajícím věkem u člověka dochází k poklesu počtu těchto cukrových lipidů, což může Alzheimerovu chorobu rozvinout.

Uznávaný vědec německého původu Hof působí v Praze již řadu let, jak sám říká, cítí se být Němcem i Čechem zároveň. Rozmanitost národností prosazuje i při práci. Jeho mezinárodní tým tvoří Portugalka, Turek a Čech.

Kdo si hraje, pomáhá s výzkumem

Výzkumem Alzheimerovy choroby se intenzivně zabývají vědci z celého světa. Výzkum je však velmi náročný a pomalý. Rozvoj moderních technologií a výkonných počítačů nebo mobilů však může do budoucna s hledáním léků pomoci.

Jedním z posledních úspěchů je například mobilní aplikace Sea Hero, která se na první pohled tváří jako obyčejná zábavná hra. Jenže během hraní jsou automaticky sbírána od všech účastníků data o jejich postupu. Konkrétně se zaznamenávají údaje z oblasti prostorové orientace. Tuto schopnost napadá Alzheimerova nemoc jako první. Vědci tak mohou porovnat vnímání a reakce běžné populace a jedinců s demencí.

Jedna minuta hraní přitom vygeneruje takový objem dat, který by vědci standardním způsobem sbírali 2,5 hodiny. Pro výzkumníky mají data velký potenciál, během prvních týdnů si hru stáhly statisíce lidí, což umožnilo shromáždit data stejného rozsahu, který by si vyžádal nejméně 1000 let laboratorních testů.

Jak poznat, že do života vstoupil Alzheimer?

Rozpoznat nástup této nevyléčitelné choroby je v prvních letech prakticky nemožné. Průběh onemocnění je pomalý a trvá až 20 let, než se nemoc silně projeví. Některé příznaky ale mohou naznačit, že vás nemoc zasáhla. Zvláště důležité je jakékoliv nestandardní projevy vnímat po 55. až 60. roku života.

1. Přetrvávající a rostoucí zapomínání. Začíná to nevinně: Kde jsem si zapomněl brýle? Kam vede tato cesta?

2. Nevybavování si osob. Najednou si nemůžete vzpomenout na někoho velmi známého, ať už celebritu, souseda nebo příbuzného.

3. Prohlubování dřívějších problémů. Může jít například o špatné učení nebo pamatování čísel.

4. Častější a přetrvávající dezorientace, především na místech, která dobře znáte.

5. Poruchy řeči a vyjadřování. Může se to projevit i při hledání slov nebo delšími pauzami při mluvení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi