Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečistíte si zuby? Hrozí vám demence, cukrovka i Alzheimer, varuje lékař, který se stal pokusným králíkem

Nečištění zubů může vést k vážným zdravotním problémům.
Nečištění zubů může vést k vážným zdravotním problémům.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
2. června 2015
15:29

Lidé, kteří si nečistí zuby, hazardují se svým zdravím! Na vlastní kůži to poznal doktor Christoffer Van Tulleken, který pro novou minisérii stanice BBC podstoupil dvoutýdenní nehygienický test: jednu část úst si čistil, druhou nechal po tuto dobu lidově řečeno „hnít“.

Moje dentální hygiena je něco, co jsem vždy bral vážně. Utratil jsem tisíce za nejrůznější hi-tech elektrické kartáčky, drahé zubní pasty, gely a ústní vody. Ale teď jsem musel přestat s čištěním zubů na dva týdny,“ popsal Van Tulleken svůj postoj.

Zapáchající experiment nesla nejhůře jeho manželka. „Moje žena byla cokoliv, jen ne nadšená z experimentu o nečištění zubů. Během těch čtrnácti dnů bylo o dost méně polibků. A měla pravdu, když se strachovala výsledků,“ pokračuje doktor.

Během dvou týdnů jsem nosil chránič úst na jedné straně pusy, kdykoliv jsem si čistil zuby, abych si ji nevyčistil. Na konci testu jsem si ústa vyčistil bez něj. Moje dásně krvácely. Moje plivance byly v umyvadle růžově krvavé,“ popsal nechutný výsledek Van Tulleken.

Možná si říkáte: co je na tomto testu nového? Moc ne. Ale je tu něco mnohem významnějšího. Test provedený profesorem Iainem Chapplem ukázal, že nečištění zubů po dobu pouhých dvou týdnů poškodilo můj imunitní systém,“ prozradil doktor.

2345033:full:true:true

Laboratorní testy s použitím bílých buněk – vojáků imunitního systému – ukázaly, že jsou méně efektivní v pohybu k infekci,“ dodal Van Tulleken. Neléčená infekce dásní je přitom spojována s celou řadou nebezpečných nemocí.

Mezi ně se řadí Alzheimerova choroba, demence, cukrovka typu 2, mrtvice, rakovina a srdeční onemocnění, napsal britský Daily Mail. Výzkum doktora Van Tullekena přinesl ještě jeden zajímavý poznatek.

I levné zubní kartáčky a pasty pomohou při čištění zubů. Pokud nakonec k zánětu dásní dojde, je potřeba ho léčit. Na tělo nemusí mít vyléčený zánět vliv. Dlouhodobě neléčený zánět však může vážně poškodit lidské zdraví.

Video Výměna manželek: Zuby si nečistím, bolí mě pak dásně! - TV Nova
Video se připravuje ...

zauber ( 2. června 2015 18:21 )

Hurá! Konečně dobrá zpráva. Kdo má demenci, cukrovku, nebo Alzheimera, tak je vlastně stejně jen dobytek, který si nečistil zuby.Nechápu tedy, proč takové lidi léčit?

makmark ( 2. června 2015 16:24 )

a sponzorem tohoto článku byl předražený Colgate... čekal jsem, jestli neuvede, že chytl i kapku a psí blechy

hajnej ( 2. června 2015 15:57 )

bože to je žvást - jak že dlouho v historii lidstva si lidé čistí zuby ?

salto ( 2. června 2015 15:47 )

Tak už mi chybí jenom ta cukrovka a Alzheimer

Zobrazit celou diskusi