Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle, jenž zvnějšku pokrývá zubní korunky. Tím části zubu, které jsou pod sklovinou uložené, chrání. Pokud ale sklovina ubývá, je náš chrup méně odolný a tím pádem i náchylnější k dalším poškozením. Třeba si na nás spíše troufne zubní kaz.

Nápoje a potraviny obsahují různé kyseliny, které vás docela potrápí a způsobí vám problémy se zuby. Co přesně způsobují? „Naleptávají povrch zubní skloviny a ta je potom mnohem náchylnější k poškození a úbytku. Proto si zuby nikdy nečistěte hned po konzumaci kyselého ovoce či nápoje, ale nejdříve až tak půl hodiny poté,“ vysvětila deníku Aha! dentální hygienistka Tereza Svobodová.

Co všechno škodí zubní sklovině?

• Zubní plak

• Kyselé potraviny a nápoje

• Časté zvracení (v těhotenství, při bulimii)

• Piercing v jazyku

• Užívání extáze, pervitinu

• Skřípání zubů ve spánku

• Neodborné bělení zubů

Jak na prevenci?

• Pravidelné kontroly u zubaře a na dentální hygieně

• Správná domácí péče

• Po konzumaci kyselých nápojů a potravin si vypláchněte ústa vodou.

• Používejte zubní pastu s fluoridy, měkký zubní kartáček a naučte se správnou techniku čištění zubů

Jak poznáte, že už vás eroze skloviny postihla?

• Zuby jsou citlivější

• Objevují se prasklinky

• Změní se zabarvení zubů

Co s tím?

„Pokud se už při erozi objevuje zvýšená citlivost zubů, doporučíme pacientovi také používání speciálních past nebo ústních vod pro domácí použití. Je možné provést impregnaci citlivých částí zubů speciálními přípravky,“ přibližuje Svobodová.

Jestliže již dojde k erozím, ztrátám zubní skloviny většího stupně, je potřeba překrýt defekt bílou výplní. „Při větším rozsahu ztráty skloviny je nutné zhotovit na zub keramickou fazetu nebo korunku,“ popisuje stomatolog Zubního centra Ořechovka Jakub Miketa.

Fotogalerie
6 fotografií