ONLINE CHAT
Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že zuby mám v pořádku, je mi 34 let a mám jenom jednu plombu, bohužel nedávno se mi stalo to, že se mi odhalují krčky u předních dolních zubů, je vyšetření odhalených krčků bolestivé a jaká je případná léčba? Moc Vám děkuji a jsem s pozdravem.(Alena)
Foto
Dobrý den, vyšetření odhalených krčků bolestivé není. Příčin může být několik - přítomnost zubního kamene, primárně mělké vestibulum, nešetrná technika čištění zubů. Léčba zahrnuje odstranění zubního kamene, pokud je přítomný, prohloubení vestibula - drobný chirurgický zákrok, při kterém se přetne tah uzdičky pod dolníma řezákama a zpětnému tahu se zabrání našitím patrového štěpu. Pouze citlivost se snižuje použitím fluoridových laků, estetické řešení je pomocí výplní a nebo pomocí chirurgického zákroku, kdy se odhalené krčky překryjí pojivovým štěpem.
Dobrý den, používám el.kartáček,zuby si čistím dvakrát denne ale poslední měsíc mi při čistění krvácí dáseň na jedné strane.Muže se jednat o paradentozu?Děkuji moc(Eliška)
Foto
Dobrý den, příčinu nelze posoudit přes online chat, může se jednat o poranění, lokální zánět dásně, doporučuji Vám navštivit Vašeho zubního lékaře nebo dentální hygienistku.
Paní hygienistko, proplácí zdravotní pojišťovny návštěvu u vás a kolikrát za rok? Pokud ne, klolik to stojí?(Zuzka K.)
Foto
Dobrý den, bohužel, zdravotní pojišťovny na dentální hygienu nepřispívají. Cena dentální hygieny se v Praze pohybuje cca od 800 do 2000 za 60 - 90 minut.
Dobrý den, rád bych se zeptal na dentální hygienu v USA. Ti lidé a vůbec to nejsou VIP mají neuvěřitelně bílé zuby. U nich je bělení více rozšířené než u nás? Nebo tak dbají na prevenci? O bělení zubů jsem slyšel, že není příliš vhodné, protože narušuje sklovinu. Je to pravda? Komu by jste to tedy doporučila a komu ne? Slyšel jsem o pojmu pískování, co to prosím je? Jsou vhodné bělící pasty s nízkou či střední abrazivitou pro někoho, kdo kouří? Nebo by měl kvůli tomu, že kouření zvyšuje teplotu dásní a kuřák je více náchylný ke krvácení dásní používat jen speciální zubní pasty šetrné k dásním? Parodontax je vhodná zubní pasta nebo ne? Elektrické kartáčky s kruhovou hlavicí jsou vhodné? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.(Honza)
Foto
Dobrý den, v USA je bělení zubů více rozšířené nežli u nás, ale rovněž tam dbají více na prevenci. Je běžné, že floss - dentální niť používají již velmi malé děti. Bělící procedury jsou v současnosti ke sklovině šetrné, nicméně tato procedura není vhodná pro každého, to posoudí lékař nebo dentální hygienistka. Pískování zubů neboli airflow je procedura při níž dochází k odstranění pigmentací z povrchu zubů. Abrazivní pasty v kombinaci s tvrdším kartáčkem můžou napáchat nevratné škody, nejsou tedy vhodné pro nikoho. Kuřák není náchylný k většímu krvácení dásní, nikotin stahuje periferní cévy, tudíž kuřákům krvácejí dásně obecně méně. Pokud kouříte a samovolně Vám krvácejí dásně, není to způsobeno kouřením, ale přítomností zubního kamene a povlaku.
Dobrý den. Mám problém. 3 vlevo dole mám plombu, 3 vpravo dole mám paradentozu. Jiné žuby už nemám. Poraďte prosím, co mám dělat, abych měl pěkný úsměv a jak je mám nejlépe čistit. Děkuji Vám.(Jarda)
Foto
Dobrý den, Jardo, hezký úsměv budete mít jedině v případě, že investujete do zubních implantátů a následného protetického ošetření. Zbývající 2 zuby si nechte ošetřit u svého zubního lékaře.
Dobrý den, povídá se že při těhotenství a při kojení se horší kvalita zubů. Je to mýtus nebo pravda? děkuji(maddison)
Foto
Dobrý den, v těhotenství a při kojení dochází k hormonálním změnám a může se objevit krvácení dásní i při správné zubní hygieně, ale na kvalitu zubů těhotenství a kojení nemá vliv. Jde o to, že v těhotenství a při kojení ženy zpravidla zubní péči zanedbávají.
Dobrý den. Je krvácení dásní a tvorba zubního kamene předzvěstí paradentozy? (Jirkas)
Foto
Dobrý den, ne vždy, ale při dlouhodobém trvání problému by se paradentóza mohla objevit.
Dobrý den mohu používat elektrický kartacek když mám občas krvácející dasne(Aknel)
Foto
Dobrý den, i elektrický kartáček je nutné umět používat. Krvácení dásní může být způsobeno přítomností povlaku a zubního kamene anebo nešetrným zacházením s kartáčkem. U nás v ordinaci Dental Office doporučuji elektrický - sonický kartáček, který je při správném používání k dásním šetrný.
Drogerie jsou plné nejrůzněji tvarovaných a barvami hýřících zubních kartáčků. Jaký tvar kartáčku je ale podle vás nejlepší? Děkuji.(Magda)
Foto
Dobrý den, malá hlavička, měkká a rovně střižená vlákna.
Jaká jídla nejvíc ovlivňují barvu zubní skloviny? Slyšela jsem, že vadí např. červené víno. Co dalšího?(Maruška)
Foto
Dobrý den, barvu zubní skloviny neovlivňují pouze "bílé" potraviny. Tvorba pigmentací je u každého individuální a nelze ji zabránit. Samozřejmě potraviny s vysokým obsahem pigmentu - červené víno, káva, čaj, atd., proces tvorby pigmentu urychlují.
Dobrý den, měla jsem šikovnou zubařku, která bohužel už skončila. Dozvěděla jsem se to tak, že jsem se chtěla objednat a paní zubařka mi odpověděla, že už činnost nevykonává. Bohužel nemám zdravotní dokumentaci. Postupovala paní zubařka správně? (Petra)
Foto
Dobrý den, pokud zubař a nebo jakýkoliv lékař ukončí svou činnost bez nástupce, musí odevzdat zdravotní dokumentaci svých pacientů na socialně zdravotním odboru místně příslušného úřadu. Vaše dokumentace by teda měla být v "bezpečí". Pokud byste se objednala k novému lékaři, udělá si anamnézu znovu a není nutné nosit tu od předchozího lékaře.
Je paradenóza dědičná?(Niki)
Foto
Dobrý den, není. Parodontóza je plakem podmíněné onemocnění, nikoli dědičností.
Dobrý den, možno dennodenou starostlivosťou o zuby zlikvidovať zubný kameň a akým spôsobom, alebo len špeciálnymi dentálnymi prístrojmi ?(sorka)
Foto
Dobrý den, ano, každodenní správnou péčí nemusí k tvorbě zubního kamene vůbec dojít. Stačí k tomu vhodný kartáček a mezizubní pomůcky, které jsou volně prodejné. Pokud již zubní kámen máte, doporučila bych návštěvu dentální hygienistky, která ho odstraní.
Mám 32 zubů. Jsem normální?(Blekota)
Foto
Dobrý den, naprosto:-). Kompletní dospělý chrup čítá 32 zubů včetně zubů moudrosti.
Na zubech se mi hodně dělá zubní kámen. Mám pocit, že obyčejné čištění zubním kartáčkem proti němu nezabírá. Co s tím mám dělat?(Hynek)
Foto
Dobrý den, doporučila bych návštěvu dentální hygienistky, která Vám vybere vhodné pomůcky pro domácí péči a vše náležitě vysvětlí.
Dobrý den. Slyšela jsem, že ten, kdo má zubní kámen, nemá tak velké problémy se zubními kazy. Je to pravda? (Karolina)
Foto
Dobrý den, není to pravidlem. Pokud jsou zuby pokryté velkou vrstvou zubního kamene, jsou v podstatě "zakonzervované", ale přítomnost zubního kamene je velké riziko pro vznik parodontózy. Na čistém zubu nemůže vzniknout kaz ani jiný problém.
Zubař mi řekl, že mám chobot a musí mi vytrhnout zub. Co to je a opravdu musí zub ven? (rené)
Foto
dobrý den, parodontální chobot je způsobený přítomností plaku a zubního kamene v jehož důsledku dojde k zánětu dásní. Ten následně poškodí tkáně okolo zubu, kde dochází k jejich úbytku. V některých případech pomůže parodontologická léčba (důkladné odstranění zubního kamene a výléčení zánětu), ale v pokročilých stadiích parodontózy je potřeba přistoupit k extrakci.
Dobrý den, prosím, k čemu je pískování zubů? Vybělí je? Je nějaká účinná domácí metoda bělení zubů? Děkuji. Renata(Renata)
Foto
Dobrý den, airflow (pískování zubů) je procedura při které dochází k odstraňování pigmentací na povrchu zubů, tudíž jsou po jeho použití zuby viditelně bělejší. Pro domácí bělení zubů bych doporučila konzultaci s dentální hygienistkou, která Vám vhodný typ bělení vybere.
Dobrý den, dělá se mi čas od času zubní kámen. Má zubařka mi sdělila, že zubní kámen neodstraňuje, že musím jít na dentální hygienu. Co v případě, když na dentální hygienu jít nechci, jelikož si to mám prý hradit ze svého. Hradí za tento zákrok - odstranění zubního kamene zdravotní pojišťovna? (Angelína)
Foto
Dobrý den, odstranění zubního kamene je v kompetenci dentální hygienistky a předchází ošetření u lékaře. Dentální hygiena bohužel není proplácena z veřejného pojištění, tudíž si ji pacient musí hradit sám, nicméně v současnosti má VZP akci - příspěvek 1000 Kč na již prodělnou a zaplacenou dentální hygienu.