Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vašíkovi odumírají svaly. Jeho bráška zemřel rodičům po porodu

Autor: Kateřina Moravcová - 
3. července 2016
05:00

Rodina Vašíka Petýrka (4) z Nejdku na Karlovarsku se pere s krutým osudem. Jeden syn jim krátce po porodu zemřel, druhý bojuje se svalovou dystrofií.

Malý Vašík se narodil v 37. týdnu císařským řezem. „Rok před jeho narozením mi totiž zemřel syn Dominik, který se uškrtil na pupeční šňůře. Nechtěla jsem proto riskovat,“ vzpomíná na smutné chvíle maminka Markéta (35). Vašík se vyvíjel jako zdravé miminko.

„Až v 10. měsíci nás lékařka poslala na rehabilitace, protože syn ještě neseděl. Na správnou diagnózu se ale přišlo až o několik let později, když onemocněl zánětem středního ucha. Dostal antibiotika a v tom týdnu se najednou přestal hýbat. Seděl u televize jako tělo bez duše, okamžitě jsem ho naložila a odjela do nemocnice,“ pokračuje maminka. V ní zjistili, že trpí silnou cukrovkou, ale hlavně svalovou dystrofií.

„V nové práci jsem skončila ze dne na den. Život se nám změnil o 360 stupňů, to, co jsem prožívala, nemohu dodnes popsat. Ta beznaděj…,“ vzlyká maminka. Rodina se dostala do finanční tísně a největší pomocí jsou jim přátelé, kteří pro Vašíka uspořádali koncert.

„Léčba této nemoci je náročná, my doufáme, že se brzo najde lék a Vašík se uzdraví. Prognózy jsou totiž děsivé a nechci na ně myslet,“ uzavírá.

anka ( 3. července 2016 16:01 )

take znam nekoho s touto nemoci - a jedine co pomaha, je cviceni, cviceni a take dieta....souhlas s vasim prispevkem.

pomooooc-hori ( 3. července 2016 14:07 )

Smůla, ale nic není ztraceno, třeba ještě vážně onemocní. A potom si vzpomeň, cos tady psal, primitive. Boží mlýny melou spravedlivě

lynx ( 3. července 2016 13:50 )

Milé kravky tam pode mnou. Uklidním vás. Jsem rozmnožen a mám několik zcela zdravých dětí.

kravanebeska ( 3. července 2016 11:16 )

Ses dement. A jak pise Pomooooc-hori, jen se, proboha, nemnoz, byl by to nejen tragedie pro deti, ale i pro spolecnost.

pomooooc-hori ( 3. července 2016 09:59 )

Ty jsi ale korunovanej blb, co? Hlavně se nemnož, byla by to tragedie pro děcko.

Zobrazit celou diskusi