Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muži coby zdravotní sestry: Kdysi vládli oboru, dnes nad ním „ohrnují nos“

Autor: sou - 
6. července 2016
05:40

Mužů na pozicích zdravotních setrech je jako šafránu. V historii přitom v tomto oboru dominovali. Momentálně se z něj ale stává vysoce feminizované povolání. Například v roce 2007 jich bylo celosvětově mezi registrovanými sestrami necelých jedenáct procent. Podle prezidentky České asociace zdravotních sester to může být i důsledek genderových rolí a stereotypů. 

V současné době pracují v českých zdravotnických zařízeních necelé dva tisíce mužů na pozicích zdravotních sester. Zdravotnictví tak patří mezi výrazně feminizovaný obor. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR pracovalo v roce 2013 v rezortu zdravotnictví bez ohledu na zřizovatele celkem 250 233 zaměstnanců. Celé čtyři pětiny tvořily ženy. Mezi všeobecnými sestrami a porodními asistentkami, kterých bylo přes 83 tisíc, tvořily dokonce více než 97 %. 

Nedostatek mužů na těchto pozicích může být důsledkem genderových rolí a stereotypů. „I v Čechách panuje názor, že všeobecná sestra je ryze ženské povolání. Ve srovnání s mužem vnímá společnost ženu jako více empatickou, s pečovatelskými sklony a vyšší mírou altruismu. Naopak mužům jsou přisuzovány vlastnosti jako bojovnost, agresivita a podobně,“ uvedla prezidentka České asociace sester (ČAS) Martina Šochmanová. 

Před devíti lety tvořili muži jen 10 % „sestřiček“

Podle ní je potřeba tyto nastavené předsudky odbourat. „Chtěli bychom mužům věnovat stejný prostor jako ženám, připomínat jejich roli v historii světového ošetřovatelství a celkově zatraktivnit sesterské povolání vykonávané muži, aby jich do oboru mířilo více,“ upozorňuje Šochmanová. S nedostatkem mužů v oboru se ale nepotýká jen Česká republika. Například v roce 2007 tvořili muži pouze 10,7 % mezi registrovanými sestrami na celém světě. 

Například kanadská vláda otevřela pro muže v oboru zdravotní sestra nové ošetřovatelské programy, které mají za úkol jich přilákat co nejvyšší množství.

V USA zase vznikla organizace pro muže v ošetřovatelství, která má jejich práci dostávat do většího povědomí veřejnosti a poukazovat na jejich význam. Nazývá se Americké shromáždění pro muže v ošetřovatelství (AAMN) a mimo jiné mužům nabízí vzdělávací stipendia, uděluje každoroční ceny jednotlivým pracovníkům, zdravotnickým školám a fakultám nebo zdravotnickým pracovištím.

 

Nedostatek mužů je zapříčiněn i nedostatečným finančním ohodnocením

„Příčinou nedostatku mužů v našem oboru je podle mého názoru jednak nedostatečné finanční ohodnocení, psychická náročnost naší práce, velká zodpovědnost, přesčasy a práce na směny, která člověku naruší přirozený biorytmus,“ míní všeobecná sestra a předseda Přípravného výboru komory nelékařských zdravotnických pracovníků Tomáš Komínek.

Na druhou stranu je ale podle něj tato práce velmi fyzicky náročná a je při ní potřeba velká síla například při manipulaci s pacienty. Své uplatnění tak muži v oboru určitě naleznou. „Navíc se dnes i rozšířily kompetence a činnosti, které mohou vykonávat. Práce všeobecné sestry již není pouze o ošetřování imobilního pacienta, ale jedná se o mnohem kvalifikovanější práci, mnohdy s moderní přístrojovou technikou,“ upřesňuje Komínek. 

Dle jeho názoru je povolání zdravotní sestry hlavně posláním, byť to může znít jakkoliv jako klišé. „Faktem zůstává, že prozatím v českém zdravotnictví stále pracují lidé, které tato práce baví a naplňuje. Otázkou je, jak dlouho ještě,“ uzavřel Komínek. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 6. července 2016 07:08 )

To asi ještě byla náhradní vojenská služba.

ladybug ( 6. července 2016 06:35 )

Těch pár mužů, s kterými jsem se v nemocnici setkala, jako se zdravotními "sestrami" bylo úplně super. Doufám, že jich přibude víc.

Zobrazit celou diskusi