Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volání je nebezpečné jako alkohol. „Smrt ti jednou odpoví,“ hrozí experti

Autor: bud - 
29. června 2016
14:50

Řidič, který při jízdě vytáčí číslo, má téměř třikrát větší pravděpodobnost, že se vybourá. Při psaní SMS je tato šance 23krát vyšší. Telefonování je dokonce stejně nebezpečné jako alkohol za volantem. S tímto varováním přišla organizace Besip, která pomocí kampaně „Smrt Ti jednou odpoví“ varuje, že kvůli nevěnování se řízení zemřelo jen loni 87 lidí. Vážnost situace potvrzuje i policie, která jen letos za telefonování udělila pokuty za téměř 5 milionů korun.

Více než 15 tisíc nehod, které způsobili nepozorní řidiči, 2807 zraněných a 87 úmrtí. Statistiky dobře ukazují, jak může být nedostatečná pozornost při řízení fatální. A telefonování je jedním z nejčastějších rozptýlení. Stačí jeden pohled na displej a při rychlosti 90 kilometrů v hodině urazí za tu dobu auto 25 metrů. Pětisekundová odpověď při psaní SMS znamená 125 metrů.

„Bylo zjištěno, že telefonování za jízdy je stejně nebezpečné jako 0,8 promile alkoholu v krvi. Protože řidič věnuje pozornost řízení vždy jen chvíli a korekce jízdy v takovém případě není plynulá,“ řekl šéf Besipu Martin Farář. Podle něj jsou takové reakce a chování stejně nevypočítatelné jako u opilého člověka.

Zákon zakázal telefonování za volantem bez handsfree už v roce 2002. Za porušení pravidel je možné dostat pokutu až 2500 korun a přijít o 2 body. Řidiči však podle policie tato omezení často ignorují, přestože jsou nepozorní řidiči tím největším rizikem nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Jen za letošní rok už policisté při telefonování za volantem nachytali více než 12 tisíc lidí a udělili pokuty za více než 4,7 milionu korun.

Řidiči se vymlouvají

„Obvyklou výmluvou je, že řidič netelefonoval, nicméně zákon výslovně zakazuje už pouhé držení telefonního přístroje nebo jiného hovorového či záznamového zařízení při řízení vozidla,“ uvedl Jozef Bican z Policejního prezidia. Dodal, že za rok 2015 bylo těchto přestupků přes 287 tisíc.

Experti z Besipu varují, že problematické je i telefonování přes handsfree, které je zákonem povolené. „Řidič se totiž současně věnuje řízení a zároveň telefonuje. Po chvíli už myslí hlavně na to, co říká do telefonu, a přestává registrovat okolí. Na krátké hovory to problém není, pro delší hovory však už ano,“ myslí si Martin Farář. Už samotné vytočení kontaktu navíc třikrát zvyšuje pravděpodobnost havárie.

Nebezpečný relax

Obecně vyšší riziko hrozí během letních prázdnin. Při prázdninových dopravních nehodách v posledních pěti letech zemřelo 693 lidí, v průměru dva denně. V porovnání s ostatními měsíci stoupá počet obětí v červenci a srpnu o třetinu. Loni se z prázdnin nevrátilo 147 lidí, což je nejvíc za pět let, těžkým zraněním skončila nehoda pro 634 lidí, řekl ve středu novinářům ministr dopravy Dan Ťok. Ministerstvo proto spouští kampaň, jak se chovat po nehodách.

Příčinami nehod jsou podle Ťoka nepozornost při řízení, nepřiměřená rychlost i to, že se lidé neumějí po nehodě správně chovat. Řidiči by měli jezdit s rozvahou a neměli by spěchat. „Zlaté pravidlo by mělo být, že cesta na dovolenou autem je součástí dovolené. Neměli bychom to brát jako nutné zlo, že musíme prosvištět silnicemi,“ řekl.

V celorepublikové kampani www.tytozvladnes.cz chce ministerstvo spolu s asociací Záchranný kruh a Hasičským záchranným sborem ukázat veřejnosti, jakých chyb se laici nejčastěji při záchraně zraněných dopouštějí. Kampaň tvoří deset spotů, jež upozorňují na nejčastější chyby při dopravních nehodách. Součástí jsou instruktážní videa se správným postupem při řešení dopravní nehody a reálné příběhy lidí, kteří ji přežili.

Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Martin Farář připomněl, že nejrizikovější je začátek a konec prázdnin. „Chvíli trvá, než si řidiči zvyknou, že po silnici jezdí víc cyklistů a chodí víc chodců. Podceňují únavu, která je potká na delších cestách. Vyjíždějí těsně po práci, aby ušetřili vzácný čas dovolené. Nastřádaný stres předchozích pracovních dní se rychle projevuje,“ uvedl.

Zobrazit celou diskusi