„Když jsem zjistila, že jsem adoptovaná, týden jsem probrečela. To jsem netušila, že největší životní šok mě teprve čeká. Když jsem později vypátrala biologické příbuzné, dozvěděla jsem se, že mám sestru, dvojče,“ řekla Blesku Hana Šatánková (51) z Lipníka nad Bečvou. Po dvojčeti Lence pátrá už 11 let…

Jak k tomu došlo? Rodiče Hany Šatánkové přišli na Moravu ze Slovenska v roce 1959. V roce 1962 se jim narodila první dcera, o rok později další. Když v roce 1965 čekala Marie Reisová dvojčata, zemřeli její rodiče.

„Nešťastnou náhodou se prý otrávili plynem,“ prozradila Hana Šatánková a dodala: „A protože se má biologická matka musela postarat o dalších 12 sourozenců, rozhodli se rodiče, že hned jak se se sestrou narodíme, dají nás k adopci.“

S vědomím, že je adoptovaná, začala Hana Šatánková v dospělosti pátrat po své biologické rodině. Našla však už jen otce. „Od jeho nové ženy jsem se dozvěděla, že matka už dávno zemřela na rakovinu. A taky mi právě ona prozradila, že jsem z dvojčat. Otec mi to potom potvrdil. Já se narodila jako Pavla a sestra jako Lenka,“ říkal Hana Šatánková.

Při pátrání se tak dostala mimo jiné až k bratrovi biologické matky. „Ten zrovna seděl na Mírově, kde si odpykával trest za vraždu manželky. On mi ale také potvrdil, že jsem z dvojčat,“ řekla Blesku Hana Šatánková.

„Hledání je složité. Strašně dlouho mi třeba trvalo, než se mi podařilo získat nějaký dokument o adopci. Narodily jsme se 2. 2. 1965 a z mých dokumentů vyplývá, že už 3. 2. jsem byla odvezena do kojeňáku pod jménem adoptivních rodičů jako Vránová. 1. března 1965 jsem pak byla adoptivním rodičům vydána,“ prozradila Hana Šatánková. 

„Pátrám, oslovuju lidi. Problém ale je, že sestra zřejmě vůbec netuší, že je z dvojčat. Třeba jí ale tento příběh něco napoví, 2. března 1965 se přece v olomoucké porodnici nemohlo narodit tak moc dětí,“ dodala.

Porod bez dokladů

Příběh Jany Šatánkové je plný bizarností. Její matka údajně rodila bez dokladů. Zdravotní sestra, která vyplňovala dokumentaci, proto její jméno zapsala tak, jak ho slyšela tedy Raisová místo Reisová.

Nemocnice chce pomoci

Mluvčí olomoucké fakultní nemocnice, kde se Hana Šatánková narodila, Egon Havrlat uvedl, že se nemocnice pokusí ženě v pátrání v rámci zákonných možností pomoci s nalezením porodního protokolu. „Je ale otázka, jestli ta pomoc vůbec bude možná. Některé dokumenty se sice archivují i sto let, některé ale jen padesát,“ řekl Blesku Havrlant.

Fotogalerie
6 fotografií