Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulhavka a slintavka v Boleticích: Veterináři utratili při cvičení prase

Autor: bru/ČTK - 
15. června 2016
16:26

Česká republika eviduje v současnosti dosud nejlepší statistiku nákazy chovů. Týká se to hospodářských i zájmových zvířat. Snížení výskytu nakažlivých epidemií pomohly i preventivní nácviky postupu při podobných situacích. Takové cvičení se dnes uskutečnilo v Květušíně na Českokrumlovsku ve vojenském prostoru Boletice.

Součinnost tam prověřovali veterináři, armáda a složky integrovaného záchranného sboru. Do akce se zapojilo osm desítek lidí, část z nich tvořili zástupci polského ministerstva zemědělství. Nácvik byl zaměřený především na zvýšený výskyt slintavky, kulhavky a ptačí chřipky.

I když se nyní v Česku žádná podobně nakažlivá epidemie nevyskytuje, nelze vyloučit, že se situace nezmění. „To nebezpečí zavlečení je obrovské. Existuje nová nákaza, jmenuje se nodulární dermatitida skotu a postupně se šíří od jihu přes Srbsko a Bulharsko. Během měsíce tato nákaza postihla celé Bulharsko a ta zvířata se pak musí likvidovat,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Podobné epidemie mají podle něj fatální dopad na chov a celý zemědělský segment. Představují hlavně mimořádné ekonomické ztráty, protože na trhu není zájem o zvířata a produkty z nich ze země s výskytem podobné nákazy.

Slintavka a kulhavka jsou blíž, než si myslíme

Podle Semeráda se v poslední době vyskytly slintavka a kulhavka v Turecku. S touto zemí čeští chovatelé intenzivně obchodují. „Takže i po této stránce hrozí nebezpečí, že by se k nám nákaza mohla dostat,“ uvedl.

Nácvik v Květušíně se skládal z teoretické i praktické části, v níž veterináři mimo jiné utratili prase. Podle státní veterinární správy je důležité, aby si zvěrolékaři a další pracovníci v terénu vyzkoušeli postupy, které by museli absolvovat při vypuknutí skutečné nákazy. Smyslem těchto cvičení je prověřit součinnost jednotlivých složek a také zdokonalovat pohotovostní plány, uvedl Semerád.

mistr_yoda ( 15. června 2016 18:54 )

Ty debile, jako je fakt problém bouchnout čuníka mimo jatka?

Ruudazvostravy ( 15. června 2016 18:54 )

 Von nejvječý prů*ser je ten,že tu slyntafku uš má taki celá vláda.

Velemak ( 15. června 2016 17:10 )

Máte pravdu, lidé jsou nejhorší, o může být!!!! Baví se i tím, že SCHVÁLNĚ přejíždí ježky a další zvířata na silnicích!!!! V rámci cvičení, by mohli utratit JINÁ "prasata"!!!!! Je jich tady HODNĚ!!!

karmina ( 15. června 2016 16:39 )

Lidi jsou debilové. Kvůli cvičení utratit zvíře, bezdůvodně, kde to jsme.

Zobrazit celou diskusi