Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva týdny dovolené? Pro řadu Čechů nereálný sen, na odpočinek musí zapomenout

Autor: Michaela Bezvodová - 
15. června 2016
05:32

Až třetina Čechů se chystá podle aktuálních průzkumů v červenci relaxovat – vydají se s rodinnou na výlety či vyrazí na „řádnou“ letní dovolenou. Problémem je, že pro řadu z nich takový odpočinek nebude trvat ani dva týdny. Firma se bez nich na delší dobu neobejde. Odborníci přitom upozorňují, že pro nabrání sil potřebuje člověk alespoň na 3 týdny „vypnout“ a změnit prostředí.

V zásadě se dnes považují tři týdny za hranici, která má pomoci při relaxaci, aby člověk vypadl z běžného pracovního zařazení, ale není to schéma ani povinnost, aby člověk mohl dál fungovat, a ne každému to vyhovuje. Záleží na pracovním zařazení. V zásadě jsou tři týdny vhodné, aby se člověk týden zadaptoval a dva týdny měl dovolenou,“ říká klinická psycholožka a arteterapeutka Marie Lhotová pro Blesk.cz

Podle Lhotové je relax individuální záležitost, protože každému vyhovují jiné formy odpočinku. „Člověk by se měl znát natolik, že ví, co mu vyhovuje. Někdo rád leží u moře, někdo chodí po horách či po památkách, poznává se s lidmi nebo vyrazí za kulturou, to nejde zobecnit. Všem bych ale doporučila trochu pohybu, i když je zrovna u moře, protože většina lidí dnes v zaměstnání především sedí,“ dodala Lhotová. Kdo se ale těší na „válení“ u moře, toho netřeba nutit do aktivit. I plavání se počítá jako pohyb. 

Pohyb a intenzivní volno uchrání před psychickými problémy

Ať už vyrazíte na dovolenou do zahraničí, nebo se pojedete projet na pár dní po českých horách na kole, je vhodné se věnovat pouze odpočinku a telefon s počítačem nechat zamčený doma. To je klíčem ke skutečnému odreagování, i když netrvá ony vysněné dva týdny. Podle psycholožky Marie Lhotové ale pro workoholiky, kteří práci neodloží ani ve dnech krátkého volna a dobrovolně pracují i tehdy, neexistuje žádné doporučení, jak se naučit „mít“ dovolenou.

Blesk.cz: Co dělat, když už člověk práci nedostane z hlavy a neumí vypnout?

„Tohle už je věc, která přesahuje hranici zdravého přístupu. Jestli člověk neumí vypnout během svých dnů volna a nemůže se toho zbavit ani na dovolené, tak to už lze považovat za nutkavost a s problém je potřeba pracovat psychoterapeuticky, to už dovolená nezachrání. Do normy se lze dostat, ale je nutná psychologická péče.“

Blesk.cz: Může to mít trvalé následky?

„Lidi si do určité doby nestěžují, ale posléze to vede ke ztrátě svobody, která může mít dopady na osobnost člověka tím, že je deprivovaný z toho, co je kolem něho mimo práci. Čili ty podněty, které přijdou od přátel z rodiny. Člověk strádá, protože ne každý s ním jeho práci může sdílet. Když půjdeme do psychopatologie, tak hrozí rozvoj neurotické poruchy, když se práce přestane dařit, když člověk ztrácí sám sebe nebo se dostane do stresů, hrozí psychické zhroucení.“

2 týdny volna? Krásný sen

Aktuální průzkum společnosti Wincott People, ve kterém odpovídalo na 500 lidí, uvádí, že až čtvrtina zaměstnanců si nemůže vzít v kuse dvoutýdenní dovolenou. 

Více než pětina lidí si pak ani nemůže říct o vhodný termín, protože se musí přizpůsobit volnu „závodu“. Ale neplatí to vždy.

„Letní odstávky provozu spojené se závodní dovolenou jsou typické hlavně pro automobilový průmysl. Ty letošní se překryjí s červencovými svátky a připadnou na 4. 7. 2016 – 17. 7. 2016,“ říká Adrian Suchánek, personální ředitel agentury Wincott People.

Pokud spadáte do kategorie „závodní dovolenkář“, bude pro vás zřejmě potěšující zprávou, že je vhodné vyrazit na dovolenou do zahraničí už před začátkem hlavní sezóny nebo po ní. Cestovní kanceláře se shodují, že jsou „před a poletní“ dovolené hitem poslední doby. A to i díky vhodnějšímu počasí, nízké zaplněnosti letovisek a nízké ceně. 

Slunečné pobřeží v Bulharsku Slunečné pobřeží v Bulharsku | Invia

Na dovolenou v červnu i v září. Pozor na svátky v zahraničí

Pokud je to možné a lidé mají děti školou povinné či partnera pracujícího ve školství, určitě bych doporučoval využít červnových nebo zářijových a říjnových termínů, zvlášť pro cestování a pro poznávací zájezdy je to příjemnější,“ řekl pro Blesk.cz marketingový ředitel EximTours Stanislav Zíma. Oblíbené termíny jsou totiž především druhá polovina července a první polovina srpna. Lze tak očekávat, že budou termíny brzy obsazené a hotely i pláže značně přeplněné lidmi. 

Rozhodující jsou také prázdniny a svátky v zemích, kam se chystáte. „V Itálii vrcholí špička v srpnu, dva týdny okolo svátku Ferragosto (svátek zavedl už císař Augustus a má oslavovat sklizeň a konec zemědělského období, pozn. redakce) bývají celozávodní dovolené a pláže se zaplní místními,“ dodává Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

Ještě nedávno to byl ráj dovolenkářů - dovolená v Egyptě. Ještě nedávno to byl ráj dovolenkářů - dovolená v Egyptě. | profimedia.cz

Na jak dlouho na dovolenou a kde se nepotkáte s uprchlíky

Podle informací, které cestovní kanceláře uvedly pro Blesk.cz, se také proměnila délka pobytu Čechů. V předchozích letech byly populární dlouhodobé cesty – čtrnáctidenní či desetidenní. Teď vedou hlavně týdenní zájezdy. Podle Stanislava Zímy je to dáno tím, že si lidé volno rozdělí na dva termíny a stihnou vyjet na dovolenou kromě léta podruhé třeba na podzim. 

Výjimkou to není ani pro cestovní kancelář Fischer. Ta navíc potvrzuje, že je zájem o dovolenou klidně na 4–5 dní. V zimě pak lidé rádi zaletí na týden na Kanárské ostrovy, do Egypta nebo Emirátů a v létě vyjedou klasicky na 10 dní, uvedla pro Blesk.cz mluvčí Simona Fischerová.

Co se týká destinací, hitem sezóny je letos například Bulharsko. Rodiny s dětmi stále vyrážejí v letních měsících nejraději do Středomoří. Vede Řecko a velmi silná je i Itálie nebo Španělsko. Na druhou stranu zkrátka nepřijde ani Egypt, Turecko či Tunisko. Ovšem hrozba teroristických útoků i migrační krize také zde vykonala své. Zíma dodává, že na konci roku může být pokles návštěvnosti zemí, kde hrozí nějaká rizika, až 20procentí. Shodují se na tom i další cestovky. 

„Stále větší oblibě se v Bulharsku těší hlavně okolí Burgasu a Varny. Největší zájem je ale v letošní sezóně o Španělsko, zejména o Baleárské ostrovy, tedy Mallorcu, Menorcu nebo Ibizu. V Egyptě lidé preferují letoviska Marsa Alam a Hurghadu,“ uvedla Fischerová. 

Na dovolenou k moři jezdí Česi stále rádi. Na dovolenou k moři jezdí Česi stále rádi. | Shutterstock

pelagie ( 15. června 2016 09:03 )

Copak k relaxaci potřebujeme zrovna moře ?? Kam jsme jezdili před revolucí ? K řekám , rybníkům a dovolená byla vždy 14 dnů i tři neděle...za jeden týden se nestačí ani porozhlédnout a zase jeden domů a makat, vždyť jste chtěli po revoluci jiné zřízení, tak ho teď máte a nereptejte......

Zobrazit celou diskusi