Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Muž z Brněnska pohřbíval psa: Našel hrob ženy z doby kamenné! Ukrýval poklad

Autor: ljš - 
11. června 2016
15:13

Jen čtyřicet centimetrů pod povrchem ležely po tisíciletí ostatky pravěké ženy. Na své zahradě je náhodou objevil Milan Juránek z Budkovic na Brněnsku, když pochovával svého zemřelého psa.

Pan Juránek tak zřejmě podle deníku Právo, který na nález upozornil, narazil na okraj celého pohřebiště. „Nejprve jsem našel dvě keramické nádobky a potom kost. Pak jsem kontaktoval archeology, kteří hrob odkryli celý,“ popsal muž.

Kostra ženy v hrobě ležela skrčená na levém boku a kolem ní byly rozmístěné nádoby. Jednu měla u hlavy, dvě další u nohou. Jedná se zřejmě o hrob z doby kultury zvoncovitých pohárů, která se datuje do let 2900 až 1800 před Kristem.

Vědce zaujaly především ozdoby, se kterými byla žena pohřbena. Šlo o úlomky jantaru a kostěné tyčinky s vruby a knoflík. Ten je velmi zajímavý zejména tím, že má čtyři dírky namísto tehdy používaných dvou a našel se v něm také materiál, který se používal jako nit. Přítomnost jantaru v hrobě zase nasvědčuje tomu, že žena měla v komunitě významné postavení.

prycsnima ( 11. června 2016 19:47 )

 To my když u nás orali a zklízeli brambory,tam toho pokaždé bylo,ale nikdo se nad tím nikdy nepozastavoval.A to je dobře.

Yarda ( 11. června 2016 17:27 )

Tak to mu nezávidím. Jednak mu rozkopou zahradu, jednak asi bude popotahovaný ohledně pohřbení psa - na to taky existuji předpisy co ten pán určitě nedodržel.

alzbeta59 ( 11. června 2016 16:52 )

to bylo to prvni co jsem si myslela. Ono, kdyz narazi na jeden, tak tam okolo muze byt ukryto vic veci. Je to sice krasa neco tak stareho objevit, ale na druhe strane ???? My kdyz jsme delali novy privod vody, tak jsem se jenom modlila, aby jsme nenarazili na neco k cemu by jsme museli volat pamatkare.

lalia ( 11. června 2016 15:29 )

Ani nevíme po čem chodíme a co máme na svých zahradách.Velmi zajímavé.Ani to není moc hluboko.

Zobrazit celou diskusi