Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaměstnávejte vězně či postižené, vyzývá ministerstvo. Firmy láká na 100 milionů

Autor: Tomáš Polák - 
1. června 2016
18:41

Ministerstvo práce a sociálních věcí nově nabízí 100 milionů na podporu tzv. sociálního podnikání. Firmy, které zaměstnávají například vězně nebo fyzicky postižené osoby, tak mohou podat žádost o dotaci z Evropského sociálního fondu. Podmínky jsou ovšem velmi přísné. I přes velký zájem o loňskou výzvu nakonec peníze dostalo jen necelých šest procent projektů.

„Sociální podniky jsou pro společnost velmi prospěšné. Zaměstnávají lidi, kteří by na normálním trhu práce našli uplatnění jen velmi těžko, zároveň ale jsou schopnými pracovníky,“ řekla pro Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která považuje podporu sociálních podniků v začátcích za velmi prospěšnou.

„Chceme si být ale jisti, že podporujeme skutečně poctivé podnikatele,“ dodala a narazila tím i na velmi přísné podmínky, které výběrová řízení doprovází. Podobná loňská výzva sice zaznamenala doslova rekordní zájem – žádost podalo celkem 283 subjektů, ministerstvo ale vyhovělo pouze 16 z nich. Mezi ně se rozdělilo 75 milionů korun.

„Pravidla byla nastavena podle nového programového období a někteří žadatelé zřejmě tuto změnu nereflektovali,“ vysvětlila vysokou hranici neúspěchu ministryně. Přísnost pravidel se podle informací Blesk.cz od loňska výrazně nezměnila.

Polovina zisku musí pryč

Podnik se musí veřejně hlásit ke společensky prospěšnému cíli. To je podle ministerstva zaměstnávání a sociální začleňování osob znevýhodněných na trhu. To mohou být lidé se zdravotním postižením, duševně nemocní, vězni, ale i třeba dlouhodobě nezaměstnaní. Podíl takových zaměstnanců v podniku musí být alespoň 30 %.

Více než polovina zisku pak musí být znovu investována do rozvoje podnikání anebo naplňování rozvoje společenského cíle. Podnik navíc při výrobě nebo spotřebě musí zohledňovat životní prostředí a alespoň částečně přispívat k rozvoji regionu.

Vedou hospody nebo úklid

Letos to není poprvé, co ministerstvo prostřednictvím Evropského sociálního fondu rozdává miliony. Mezi lety 2007 a 2013 přispělo více než 350 miliony na celkem 120 projektů. Po vyčerpání dotace ale podle informací ministerstva každý pátý zanikl. I tak to ale ministryně považuje za úspěch. „Sociální podnik není charita – musí fungovat jako kterákoliv jiná firma. Jsme velice rádi, že většina podniků je v provozu i nadále i bez pomoci evropských peněz, což znamená, že jejich podnikatelský plán byl úspěšný,“ uvedla Marksová.

Nejvíc sociálních podniků se v minulém období zaměřovalo na pohostinství a stravovací služby – celkem 24 %. Oblíbeným oborem jsou i úklidové služby a údržba nemovitostí (shodně 20 %). Dvě třetiny podniků zaměstnávají osoby se zdravotním postižením, nejčastěji pracovníky s tělesným či duševním onemocněním. Druhou nejvíce zastoupenou skupinou jsou pak dlouhodobě nezaměstnaní. Alespoň jednoho takového člověka zaměstnává 57 % sociálních podniků.



Zobrazit celou diskusi