Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Národní park Šumava slaví, na svět přišlo pět vlčat!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
25. května 2016
20:17

To se povedlo. Pět vlčat se narodilo ve výběhu v Srní na Šumavě. Park to chtěl zatím utajit. Vlčice ale udělala všem čáru přes rozpočet. O víkendu vzala mláďata ven a z visutých lávek je uviděli i návštěvníci.

Vedení Národního parku Šumava tak muselo s pravdou ven a zveřejnilo první dvě fotky vlčat. „Narodila se 11. května. První dny bývají pro mláďata kritické. Hrozí, že by mohla uhynout. Také jsme nechtěli matku rušit, aby je v klidu mohla kojit a pečovat o ně,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ochránci se nechtěli ke zvířatům moc přibližovat, a tak mají zatím jen dvě jejich fotografie. Ani veterinář je zatím neprohlédl. K tomu dojde během několika příštích dnů. „Vlčata prohlédne a odčerví. A my se také dozvíme, jestli to jsou kluci, nebo holky. Zatím to vypadá, že vlčata jsou v pořádku,“ vysvětlil Dvořák.

Vidět mláďata v nejbližších dnech se návštěvníkům vlčího výběhu asi jen tak nepoštěstí. I když budou na visutých lávkách jako myšky, matka s vlčaty nejspíš své doupě ještě neopustí. „Ven vychází jen výjimečně. Ale šance mláďata vidět se bude zvyšovat. Matka je bude vyvádět ven stále častěji,“ dodal Dvořák.

Vlčí výběh v Srní má rozlohu tři hektary. Nad ním vede na kůlech 300 metrů dlouhá visutá lávka. Odtud mohou lidé vlky pozorovat. Jsou zde také dvě pozorovatelny, které slouží k odpočinku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi