Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vlky tu nechceme!“ horuje farmář z Broumovska. Šelmy mu roztrhaly desítky ovcí

Autor: ula - 
15. března 2016
06:30

Radost ochranářů, že se po 250 letech vrátili na Broumovsko vlci, nesdílí místní farmáři. Karlu Krecbachovi už vlci roztrhali desítky ovcí a způsobili tak tisícové škody. Vlk je chráněný a farmář tak požaduje náhradu za svá uhynulá zvířata. Pochybuje, že se ale nějaké odpovídající náhrady dočká. Na případ upozornil Idnes.

Farmář Karel Krecbar z Dolního Adršpachu našel první roztrhané ovce vloni v listopadu. „Od té doby, každý týden, někdy i ob den, jsme nacházeli roztrhané kusy,“ postěžoval si Krecbar v rozhovoru pro Blesk.cz. Nejdřív si myslel, že se jedná o zdivočelého psa, ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko mu podle stop potvrdili, že se jedná o vlka.

Naposled se vlci rozhodli vrhnout na farmu pana Krecbara minulý týden, kdy roztrhali 17 jehňat.

Farmář a jeho rodina chová ovce a dobytek už 25 let a prý se nikdy s ničím podobným nesetkali.

Ochranáři: Ovce si zavřete

Ochranáři panu Krecbarovi doporučili, aby si ovce na noc zavíral. To se mu ale nelíbí. „Na svých pozemcích si budu dělat to, co chci,“ říká razantně muž a dodává: „Nebudu kvůli nějakým vlkům omezovat svoje stádo a zahánět je dovnitř a už vůbec nebudu vlka krmit.“

Vlk je totiž přísně chráněný. Podle webu idnes.cz plánují ochranáři zavést vlčí hlídky, aby zabránily jejích případnému nezákonnému zastřelení.

Farmář má ze zabitých ovcí stres

Pan Krecbach má v tuto chvíli nárok na náhradu škody. Jenže pochybuje, že se jí dočká. „Nikdo neví, co s tím má dělat, nikdo tu s vlky nemá zkušenosti,“ zlobí se pan Krecbach. Pojišťovna mu škodu neuhradí, i když pojištění má. Chovná ovce navíc stojí kolem pěti tisíc korun, náklady na její chov stojí přibližně deset tisíc korun.

„A to nemluvím o stresu, co nám to způsobuje, když se musíme dívat na zabité ovečky,“ dodává farmář. Náklady má i s odvozem uhynulých zvířat.

Divoká zvířata se vracejí

Že se k nám vrací šelmy, jako jsou vlci nebo i rys ostrovid, potvrdila už řada snímků z fotopastí z českých hor a lesů. Tato zvířata u nás byla vyhubena a proto z jejich návratu mají radost hlavně ochranáři. Farmáři ovšem jejich názor nesdílejí.

„Vlk v dnešní přecivilizované společnosti nemá co dělat,“ tvrdí pan Krecbar. „A pokud ho tu někdo chce, ať vyřeší, jak ho bude krmit,“ dodává.

glindel ( 16. března 2016 06:40 )

Já tu třeba nechci migranty a Sobotku a musím to tady trpět.. Mimochodem, farmáři, jestli to čteš, buď rád, že na Tvém pozemku řadí jen vlci.. Počkej, až tam budou migranti, nebudeš mít ovce jen zabité, ale další budou znásilněné.. Muslimové totiž mají moc rádi ovečky a kozičky..

pravlast ( 15. března 2016 12:51 )

Vlci jsou mírumilovní a plaší.Jsou jiné "šelmy" které nepatří k nám ani do Evropy.

b.o.y ( 15. března 2016 12:25 )

Kecá jako když tiskne. Čistokrevná jehnička k připuštění stojí ne 5.000, ale tak 2.000. Náklady na chov, které vyčísluje na 10.000 jsou peníze, které se investují průběžně, tak je prostě místo do té zardoušené ovce bude průběžně investovat do mladé. Miluju tyhle moderní "farmáře", kteří si pořídí jenom ovce, protože to skrze dotace "sype", ale na další potřebné záležtosti jako je ovčácký pes nebo salaš kašlou, protože tam se ty dotace nesypou tak snadno.

moiaza ( 15. března 2016 08:17 )

 Kalouska tu také nechceme. Je pro naší republiku stejnou škodnou, jako vlk pro farmáře z Broumovska. A naděláme s tím něco? Asi nic. Budeme si muset zvyknout žít se škodnou.

naidka ( 15. března 2016 08:06 )

Tohle je dost neřešitelná problematika. Farmáře i ovcí je mi líto, práce šla vniveč, jeho stresu se nedivím, s jakou hrůzou chodí ráno na pastvinu. Na druhé straně vlci chtějí taky potravu a ovce jsou pro ně snadná kořist. Jak už jsem psala, vlci se do našich přírodních podmínek nehodí, potřebují hluboké lesy, kde je nikdo neruší a kde mohou lovit hlavně slabou a nemocnou zvěř, jak by to správně mělo být.

Zobrazit celou diskusi