Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voda nad zlato. Cena stočného v Česku roste dvakrát rychleji než v celé EU

Autor: mik - 
19. května 2016
13:30

Česká republika mílovými kroky dohání Západ. Není to však ve výši mezd nebo životní úrovně, ale v ceně vody. Ta v Česku roste dvakrát rychleji, než je průměr EU. Můžou za to potřebné investice do infrastruktury. Na problém upozornily čtvrteční Lidové noviny.

Cena pitné vody za posledních deset let v Česku vzrostla o téměř 85 procent, což je více než dvojnásobek evropského průměru. Podle manžera z oddělení podnikového poradenství EY Antonína Raizla je růst cen způsoben potřebou zvyšování investic do infrastruktury nejen v Praze, ale po celé České republice.

Shodují se na tom i ekonomové a vodohospodáři. Investice jsou potřeba například do čističek. Na růstu cen se podílí také plány ministerstva životního prostředí zvyšovat poplatky za odběr podzemních a povrchových vod. „Kvůli podfinancované infrastruktuře a vyšším poplatkům za odběr podzemních vod budou lidé na řadě míst muset platit více než sto korun za metr krychlový,“ uvádí ve své analýze poradenská společnost Grant Thornton. 

„V roce 2017 se potkají dva naprosto zásadní faktory ovlivňující cenu vody – nutné investice do přirozené obnovy vodohospodářské infrastruktury a zvýšení poplatků za odběr podzemních vod na základě novely vodního zákona,“ dodává partner společnosti.

Podobný vývoj se vyskytuje i v ostatních zemích bývalého východního bloku. V Chorvatsku například stoupla cena vody stejně jako u nás, v Rusku pak dokonce trojnásobně. Na Slovensku není zvyšování tak výrazné, ceny vyrostly o 51%.

Na západě Evropy to ovšem vypadá jinak. V sousedním Německu je voda v porovnání s rokem 2005 vyšší jen o 15 procent, ve Francii o 30 procent.

V Praze je voda dražší než ve Varšavě či Budapešti

Studie společnosti EY porovnává i ceny v evropských metropolích. Praha je z Visegrádské čtyřky nejdražší, metr krychlový vody zde stojí 85 korun, ve Varšavě 76, v Bratislavě 60 a v Budapešti 56 korun. Celkově je v Evropě hlavní město České republiky na devátém místě. Nejdražší je voda v Kodani (148 korun).

Na vyšší ceny Češi reagují snižováním spotřeby pitné vody. Zde však země zřejmě narazila na své maximum. „Snižování spotřeby vody v domácnostech se v roce 2014 zastavilo a pravděpodobně dosahuje limitů daných šetřením s vodou a využíváním úsporných spotřebičů,“ uvedlo ministerstvo prostředí.

Podobně to vidí i Raizl z EY. „Češi vodou šetří. Důvodem může být pocit, že voda je drahá. Bohužel, další šetření bude ohrožovat technologické fungování dodávek vody, protože již dnes klesá v mnoha lokalitách objem dodané vody na technologická minima,“ zmínil.

Lidé však svými úsporami přispívají k dalšímu zdražování. Fixní náklady na výrobu vody zůstávají stejné, zatímco výnosy z plateb klesají. Náklady je třeba pokrýt platbami a když se tak nestane, ceny porostou.

Loni byly problémy s pitnou vodou v pražských Dejvicích. Lidé si ji z kohoutku nenatočili:

1tigrusenka ( 20. května 2016 12:42 )

u nás je to podobné, s r á t chodíme na hnuj a pak s tím hnojíme rajčata a brambory

chyba.tretiho.uctu ( 20. května 2016 12:40 )

no, je pravda že tu vodu platí akorát blbci z paneláků, u nás na vesnici máme svý studny a vodu neplatí nikdo

Zobrazit celou diskusi