Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie zadržela muže, který měl hrozit bombami. Ochromil nádraží i magistráty

Autor: všm, Ondřej Ježek, ČTK - 
10. května 2016
15:50

Anonym v úterý telefonicky oznámil uložení bomby na pražském hlavním nádraží a dalších více než deseti místech v Česku. Zasahovaly stovky policistů, evakuovány byly stovky lidí, bomby ale nikde nebyly. Hrozba se vztahovala také na Plzeň a Pardubice, tamní budovy magistrátů a nádraží. Policie v úterý odpoledne oznámila, že chytila muže, kterého z vyhrožování bombami podezírá.

Muže (41) zadržela policie v Hradci Králové. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pět let ve vězení. Uvedla to mluvčí policejního prezídia Markéta Janovská.

Policisté po anonymním oznámení výhružek přijali řadu opatření. „O konkrétních opatřeních rozhoduje velitel zásahu na místě. Jaká opatření a na kterých místech, asi blíže specifikovat nebudeme z taktických důvodů,“ popsala během dne Janovská pro Blesk.cz.

Lidé dostali informace od hlídek na místech, kde policisté zasahovali. O omezení provozu spojů informovaly České dráhy na svém webu.

„Předpokládaná doba přerušení provozu je asi od 12:15 hod. do 12:45 hod. Přesná doba omezení provozu bude stanovena podle místních podmínek na základě pokynů složek Policie ČR a integrovaného záchranného systému,“ konkretizovaly blíže České dráhy ve svém prohlášení na webu.

Překazil Vám anonym plány? Zkomplikoval cestu vlakem? Napište nám svůj příběh, nebo pošlete fotky na mail tip@blesk.cz

Vlaky dálkové dopravy vyčkaly ukončení akce složek integrovaného záchranného systému na vhodných železničních stanicích před příjezdem do vyjmenovaných stanic.

Problémy se dotkly také dopravce RegioJet. I ten na svých webových stránkách zveřejnil omluvu. „Z důvodu nařízení Policie ČR je provoz na hlavním nádraží v Praze omezen. Z tohoto důvodu bude jízda vlaku RJ 1008 ukončena již na nádraží ve Vršovicích,“ stojí v prohlášení.

Evakuovali školu i magistrát

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman také potvrdil hrozbu bombou, budovy magistrátu byly podle něj evakuovány.

Podle plzeňské policie se anonymní hrozba výbuchem týká i tamního hlavního nádraží. Mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková uvedla, že lidé museli odejít ze všech magistrátních budov, vrátit se mohou až později odpoledne.

V Jičíně anonym oznámil uložení bomby na městském úřadu. „Z obou našich budov bylo evakuováno 150 úředníků a několik klientů, na místě je nyní policie, popsala mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová. Mluvčí jičínské policie Hana Klečalová odkázala s veškerými dotazy k této věci na policejní prezidium.

„Od PČR jsme obdrželi informaci, že dnes 10. 5. 2016 oznámil anonym výhrůžku o výbuchu bomby. K výbuchu má dojít ve 12:00 v budově magistrátu, ve 12:15 v budově ZŠ Resslova a 12:30 na hlavním nádraží v Praze a Plzni. V tuto chvíli probíhají nezbytná opatření včetně evakuace dotčených objektů a pyrotechnické prohlídky,“ uvedli zástupci na internetových stránkách Pardubic. Nakonec ale zůstalo jen u výhružky.

Po 10:00 evakuovala ZŠ Resslova všechny žáky i zaměstnance, pro některé děti si už přijeli rodiče, popsal školník František Horníček. Objekty na Pernštýnském náměstí, Komenského náměstí, náměstí Republiky a Štrossově ulici jsou uzavřené i pro veřejnost, sdělili mluvčí úřadů.

„O půl deváté zavolal anonymní volající, jednou větou oznámil, že ve dvanáct vybuchne bomba. Úředníci odcházejí domů,“ řekl mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek.

Pardubické vlakové nádraží bude prázdné v poledne. Některé vlaky pojedou oklikou přes Hradec Králové, jiné počkají, uvedl ředitel Regionálního obchodního centra Pardubice Tomáš Netolický. 

Po poledni agentura aktu.cz informovala, že další bomby jsou hlášeny v Mladé Boleslavi na magistrátu v Komenského ulici, rovněž na nádražích v Poděbradech a Nymburce.

Podobné incidenty bohužel nejsou nic ojedinělého:

Ebba ( 10. května 2016 15:43 )

Zavřít na X let do chládku, zaplatit výlohy... špatný vtip a zneužívání situace.

pajato73 ( 10. května 2016 14:33 )

zu je 14:33.... bouchlo nekde neco?

byvalyvoIiccssd4 ( 10. května 2016 13:33 )

To zase budu pěkně posranej.

byvalyvoliccssd4 ( 10. května 2016 12:31 )

Serte na blba.

Zobrazit celou diskusi