Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extremisté bouří víc než dřív. Proti uprchlíkům bojují hlavně ti vyučení

Autor: mts, ČTK - 
8. května 2016
10:31

Čeští extremisté loni uspořádali 307 akcí, tedy o 16 více než v roce 2014. Nejčastěji se setkávali v Praze, nově policie zaznamenala protesty před zařízeními pro cizince. Hlavním tématem extremistických uskupení byla migrace. Trestné činy s extremistickým podtextem páchali nejčastěji absolventi základních škol s výučním listem. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra, kterou na své středeční schůzi projedná vláda.

Aktuální souhrnná zpráva vnitra mírně zredukovala údaje ze čtvrtletních zpráv, které hovořily o 323 akcích extremistů. Krajní levice se podle konečných informací setkala na 141 akcích, extrémní pravice na 106. Protiislámská a protimigrační uskupení uspořádala dalších 60 shromáždění. Vedle hlavního města se významnější setkání uskutečnila v Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a Plzni.

Hlavním tématem všech politicky motivovaných extremistických uskupení byla migrace. „Nebyly zaznamenány protestní akce v tzv. sociálně vyloučených lokalitách anebo proti národnostním menšinám. Téma zcela vytěsnily reflexe tzv. uprchlické krize,“ upozornila zpráva.

Jak vnitro uvedlo již dříve, policie za loňský rok eviduje 175 činů s extremistickým podtextem, což je o 26 méně než předloni. Nejvíce se jich stalo v Moravskoslezském kraji a v Praze, naopak v Pardubickém kraji nezaznamenali policisté ani jediný. Největší meziroční nárůst těchto trestných činů byl loni v kraji Zlínském. Celkově bylo objasněno 114 činů a obviněno 154 lidí. Nejčastěji mají výuční list, následují absolventi základních škol bez výučního listu.

Dělnická strana ztratila význam

Zpráva dále rekapituluje, že v rámci krajní pravice zaznamenala nárůst podpory Národní demokracie, která spolupracovala s dalšími protiislámskými a protimigračními subjekty. Význam naopak ztratila Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Protiislámské a protimigrační subjekty se podle autorů zprávy od tradičního krajně pravicového hnutí distancovaly, přesto se těšily podpoře sympatizantů extremistických skupin. „Vedle nich však dokázaly svými vyhraněnými názory na migraci zaujmout i část širší veřejnosti, která by se podpoře krajní pravice vyhýbala,“ stojí v dokumentu.

„Způsob mobilizace stoupenců se neliší od způsobů využívaných extremistickými platformami. Jedná se zejména o záměrné vyvolávání subjektivního pocitu ohrožení a nebezpečí, kterého bývá dosahováno i na základě účelových, dezinterpretovaných anebo ojediněle i lživých informací,“ konstatuje zpráva.

Iniciativy napomáhaly šíření ruské propagandy

V rámci krajní levice zůstalo nejaktivnější anarchistické hnutí. V roce 2015 se mobilizovalo nejen proti růstu obliby protimigračních subjektů, ale i proti policejní „operaci Fénix“, která směřovala vůči lidem podezřelým ze zapojení do uskupení Síť revolučních buněk. To se v uplynulém roce přihlásilo k osmi žhářským útokům.

Pro loňský rok bylo dále typické působení protestních iniciativ, které se orientovaly na kritiku členství Česka v EU či NATO a na kritiku polistopadového vývoje. „Na základě různých důvodů tyto platformy často inklinovaly k sympatiím až k nekritické adoraci Ruské federace a prezidenta (Vladimira) Putina. Mnohdy tak napomáhaly šíření ruské propagandy,“ uzavírá zpráva.

Takto vypadaly protesty poslední doby. Tématem je hlavně islám a odpor k uprchlíkům:

dzery ( 8. května 2016 16:43 )

jana1313 ( 8. května 2016 16:32 )

Se vzděláním to nemá nic společného. S inteligencí, charakterem a schopností zvládat svůj život a realitu dneška je to plně spojeno. Zrovna tak jako jsou schopní, praktičtí a charakterní realisté s různým vzděláním, tak se vzdělání mnohdy nijak nepromítne do faktu, že je někdo naivní, snadno ovlivnitelný sluníčkářský trouba, který si třeba i přes genialitu ve svém oboru nedokáže sám ani kafe uvařit, žije mimo realitu a nechá se strhnout propagandou, že ti co jsou pro uprchlíky, jsou ti hodní, a samozřejmě zajímat se o to blíž, aby zjistil, že ti uprchlíci jsou ve skutečnosti ekonomičtí migranti (které do Evropy "kdosi" nasměroval za účelem vlastních zájmů a zisků) a skrytí teroristé, ho ani nenapadne.

fotrpjotr ( 8. května 2016 14:29 )

Doba se bohužel změnila,kdo je vlastenec a bojuje za svobodu je nazýván extrémistou.

hu11 ( 8. května 2016 14:13 )

Ta zločinecká organizace brzo skončí !!! Po 21. červnu se ukáže co to je za pakáž

Desterz ( 8. května 2016 13:25 )

Naši předkové se musí hrůzou točit v hrobech. Země, která vlastenectví označuje za extrémismus a zločin, si nezaslouží nic než zánik.

Zobrazit celou diskusi