Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gumball 3000 je v Česku! Luxusní auta boháčů buracejí metropolí

Autor: Etienne Bláha, ČTK - 
4. května 2016
19:22

Zběsilá jízda, milionová auta, obří party… Závod luxusních sportovních aut z Dublinu do Bukurešti Gumball 3000 se po 11 letech opět zastavil v Praze. A je na co se dívat!

Stovky zvědavců se ve středu i přes deštivé a chladné počasí přišly podívat k hotelu Hilton na luxusní auta, která se v běžném silničním provozu v Praze nevidí. Od pozdního odpoledne fanoušci čekali na jízdu celebrit Gumball 3000. Těšit se mohou na auta značek Ferrari, Rolls-Royce, Lamborghini nebo Aston Martin v originálních úpravách. Jejich řidiči v Praze přespí a ve čtvrtek se přesunou do Maďarska.

Pražané uvidí například bývalého francouzského pilota Formule 1 italského původu Jeana Alesiho nebo jednoho z nejúspěšnějších dýdžejů současnosti přezdívaného Afrojack. Akce zlákala zejména mladé lidi i rodiče s dětmi. "Jsem tu od sedmi hodin. Budu čekat, dokud to půjde. Budou tu fakt dobrá auta a bude super je vidět pohromadě," popsal fanoušek Honza, který se přijel podívat z Benešova.

Letošní 18. ročník jízdy odstartoval v neděli z Dublinu za účasti herce Davida Hasselhoffa nebo pilota Formule 1 Davida Coultharda. Praha je čtvrtou zastávkou jízdy, předtím zavítala například do Belfastu, Manchesteru nebo Londýna. "Trvá to šest dní. Proč Gumball 3000? Protože oni za šest dní ujedou tři tisíce mil," uvedla mluvčí akce pro ČR Kateřina Dědková.

Závod o délce 4800 kilometrů připomíná hru kočky s myší. Supersporťáky svoji trasu většinou tají, aby unikly policii, ta zase neinformuje o rozestavených hlídkách.

„Z taktických důvodů by od nás nebylo příliš vhodné zmiňovat místa probíhajícího opatření, ale počítáme i s nasazením vozidel Škoda Superb a Volkswagen Passat,“ uvedl mluvčí policie Jozef Bocán.

Ve středu vozy přijely z Německa po dálnici D5, ve čtvrtek budou pokračovat po D1 do Budapeště, z níž poputují do cíle v Bukurešti. Celou akci vymyslel už v roce 1999 britský podnikatel Maximillion Cooper, který pozval 50 přátel na jízdu z Londýna do Itálie a zpět.

Akce postupem času rostla a dnes startovné činí víc než milion korun, z nichž část jde na charitu. Trasy se každý ročník mění a nezřídka se mezi zastávkami přelétává i letadlem. Na konci každé etapy pak proběhne velká party plná celebrit a sexy děvčat.

Kdo startoval…

David Hasselhoff (63)

Herec známý především ze seriálů Pobřežní hlídka a Knight Rider, kde už tehdy řídil inteligentní rychlý vůz KITT.

Vyrazil i idol ze seriálu Pobřežní hlídka David Hasselhoff. Vyrazil i idol ze seriálu Pobřežní hlídka David Hasselhoff. | Zbyněk Pecák, ČTK

Jean Alesi (51) a David Coulthard (45)
Bývalí jezdci Formule 1 jedou především z charitativních důvodů. Jednu ze zastávek – maďarský Hungaroring – důvěrně znají z vlastního aktivního závodění.

Bývalý závodník  formule 1 David Coulthard Bývalý závodník formule 1 David Coulthard | Zbyněk Pecák, ČTK

Tony Hawk (47)
Světoznámý skateboardista Tony Hawk je pravidelným účastníkem rozmařilé jízdy.

Za volant bouráku usedl i skateboardista Tony Hawk. Za volant bouráku usedl i skateboardista Tony Hawk. | Zbyněk Pecák, ČTK

…a v jakých autech?

BAC Mono

Jednomístná silniční formule BAC Mono z Británie má sice motor o pouhých 280 koních, ale váha 540 kilogramů z něho dělá žihadlo! Na stovku se dostane pod tři sekundy, maximálně ručička vystřelí na 274 km/h.

Ferrari F12tdf

Jedinečný model Ferrari o 799 vyrobených kusech. 780 koní pod kapotou zrychlí na 100 km/h během 2,9 sekund, maximálně dosáhne 340 km/h. Dohromady vůz váží 1415 kilogramů.

Batmobil

Speciální auto vytvořené na zakázku podle vzoru z komiksu Batman. Pohání ho motor z Lamborghini o síle 560 koní, velikost pneumatik 26 palců je úctyhodná. Karoserie je kompletně udělaná z karbonového vlákna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi