Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Dole Darkov protestovalo 46 horníků. Vedení OKD je ale dostalo na povrch

Asi 50 horníků dolu Darkov nevyfáralo kvůli špatné situaci v OKD.
Asi 50 horníků dolu Darkov nevyfáralo kvůli špatné situaci v OKD.  (Autor: Jiří Krušina)
Autor: ČTK, sou - 
3. května 2016
10:35

V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku v úterý protestovalo 46 horníků. Dvacet šest jich nevyfáralo po noční směně, dalších dvacet havířů se k nim pak přidalo z ranní směny. Poté, co jejich otázky zodpověděl provozní ředitel těžební společnosti OKD Pavel Hadrava, který za nimi sfáral, horníci z noční směny vyfárali na povrch. 

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského se ostatní rozešli na svá pracoviště. Firma událost považuje za pracovní briefing. „Chtěli odpovědi na své otázky, co bude s OKD, zda mají šanci získat výplaty, co bude dál. Považujeme to za pracovní briefing. Vyžádali si odpovědi provozního ředitele,“ řekl Čelechovský.

 

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel ČTK řekl, že akci neorganizovaly odbory. Vedení těžební společnosti OKD by v úterý mělo jednat o tom, zda na sebe ztrátová firma podá insolvenční návrh. „Vyhrožuje se, že nebudou peníze, že horníci nedostanou výplaty,“ řekl Sábel.

Doly i s dodavatelskými firmami zaměstnávají asi 12 tisíc lidí.

 

juzek ( 3. května 2016 14:43 )

bla , bla , bla,

kristinn ( 3. května 2016 12:30 )

jabulime, ten plat by si možno nechcel.Bol si v bani aspoň na exkurzii?Pracovať s nad hlavou tisíckami ton uhlia, skál, zeminy s vedomím, že to hocikedy môže spadnúť, nie je moc dobrý pocit.A na tom vydolovanom uhlí bolo mnoho závislých a ešte dosť je.Aby bolo pohodlne, teplúčko...

jity ( 3. května 2016 11:32 )

No právě vycinkali si to a stěžovali si tenkrát, že jsou mizerně placeni. Dnes už je tam nová generace horníků, která to odnáší. Pracovat v díře bez oken a nevědět jestli se vrátím domů by asi nikdo hned tak nezvládl.

jity ( 3. května 2016 10:37 )

Včera bylo zveřejněno kolik si vyplatilo vedení dolů a horníci mají cca 34tisíc, ale ředitel 65 miliónů odměn. Hlavně, že mu na to horníci vydělali.

Zobrazit celou diskusi