Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Napadené podniky musí využít kvantity, míní právnička. Útočníky čeká vyšší trest

Autor: Matěj Smlsal - 
26. dubna 2016
06:01

Za útoky na minimálně sedm objektů, které jsou součástí sítě HateFree, hrozí vandalům až tři roky vězení. Paradoxně je dobře, že útoků se stalo víc. Podle Kláry Kalibové, ředitelky organizace In Iustitia, která nabídla všem napadeným podnikům sociální a právní poradenství i zastupování, to pomůže při potrestání viníků.

Napadení by nyní měli postupovat společně. „Jde o to, aby policie spojila všechny útoky do jednoho řízení a nepovažovala napadení podniků za jednorázové jednání. V tom případě totiž hrozí, že by mohlo být jednání vyhodnoceno jako přestupek,“ řekla Blesk.cz šéfka InIustitia Klára Kalibová.

Policie uvedla, že útočníky podezřívá z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

Podle Kalibové je důležité, aby všichni viděli, že za takové jednání padají tresty. „K útokům bude docházet do té doby, dokud si útočníci budou myslet, že jsou beztrestní či dokonce vítaní,“ říká.

Zásadní podle ní také je, aby se stát jednoznačně vyjádřil k tomu, že napadání lidí pro jejich politické přesvědčení, v tomto případě podporu antirasistické kampaně, tu není přípustné.

Kalibová zároveň nesouhlasí s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem, který organizaci HateFree kritizuje a zároveň tvrdí, že společnost se neextremizuje. „V roce 2014 evidujeme pouze tři případy napadení z důvodu politického přesvědčení, v roce 2015 jich bylo už 24 a počet stále narůstá. HateFree Culture je vládní kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Tedy tento stát, jehož je mluvčí prezidenta součástí, se domnívá, že je potřeba posilovat hodnoty, na kterých je naše společnost postavena, a těmi jsou respekt a tolerance bez násilí,“ uvedla Kalibová.

InIustitia bude napadené zastupovat v trestním řízení. Všichni mají nárok na náhradu majetkové škody i nemajetkové újmy.

Šéfka In Iustitia zároveň radí kavárnám a dalším spolkům pokračovat v činnosti. „Záleží na rozhodnutí jednotlivých podniků, jejich potřebě bezpečí a zvážení rizik. Ale bude dobré, pokud budou pokračovat ve své činnosti. Lidé už nyní vyjadřují podnikům podporu a solidaritu. Tento pozitivní přístup je jediná správná cesta,“ dodává Kalibová.

Podívejte se na pondělní shromáždění proti projevům nenávisti a na čištění kavárny Café V lese:

XLADI ( 26. dubna 2016 21:22 )

Krnáčová už celou Prahu pořešila včetně taxikářů? Že si může chodit čistit kavárny

jarda304 ( 26. dubna 2016 13:14 )

u nás sprejují strýtart umělci obvykle na fasády a místa, ze kterých to nejde umýt a policie i primátorka o ty zničené fasády nejeví zájem.

jana999 ( 26. dubna 2016 11:01 )

stát z našich daní, občas takovouhle akcičku za rozvracení společnosti schapito, kalousek a knížecí ne ti jsou hamižný, ti nedají ani korunu, ti se při těch akcí jen zviditelnují a do politiky šli, aby si nahrabali

z1234 ( 26. dubna 2016 07:25 )

Souhlas číňany nemusím, ale i zde by měl také platit trest až tři roky za podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Oni se nám ty zákony nějak upravujou podle toho jak se to které partičce zrovna hodí.

z1234 ( 26. dubna 2016 07:21 )

Celý příspěvek Petra Štěpánka: 1) naplánování akce a následující kampaně 2) příprava mediálního pokrytí akce 3) kontaktování spřátelených politiků 4) vytipování objektů k počmárání 5) vyslání „hate free“ sprejerské úderky 6) spuštění mediálního pokrytí akce 7) odsouzení narůstajícího násilí spřátelenými politiky + SVOZ POLITIKÚ K MYTÍ ČMÁRANIC 8) demonstrace 9) mediální pokrytí demonstrace 10) výzkum veřejného mínění 11) mediální pokrytí výzkumu veřejného mínění 12) komentáře spřátelených politiků k výzkumu veřejného mínění 13) petiční akce proti násilí 14) mediální pokrytí petiční akce 15) návrh zpřísnění legislativy 16) navýšení rozpočtů neziskových organizací 17) spuštění kampaně proti extremistům 18) mediální pokrytí kampaně proti extremistům 19) zvýšení koncesionářských poplatků 20) naplánování další akce

Zobrazit celou diskusi