Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejméně 20 mrtvých po útoku na hotel. Islamisté znovu udeřili v Mogadišu

Autor: Tadeáš Provazník, ČTK - 
26. února 2016
20:30

Islámští teroristé v Somálsku znovu zaútočili. Tentokrát byl jejich cílem hotel Somali Youth League v centru hlavního města Mogadišo. Na místě se nejprve ozvaly dva výbuchy zaparkovaných aut plných náloží. Radikálové z al-Šabáb pak vzali útokem hotel. Po přestřelce je na místě nejméně 20 mrtvých a desítky lidí při útoku utrpěly zranění. Podle zdrojů z bezpečnostních složek bylo zabito nejméně pět útočníků.

Do brány hotelu Somali Youth League, který je známý také pod zkratkou SYL, prý nejprve najel sebevražedný útočník automobilem napěchovaným výbušninou. Poté do hotelu pronikli bojovníci islamistických milic. „Mudžáhidové provedli útok na hotel SYL poblíž prezidentského paláce. Útok začal sebevražedným atentátem a následovala přestřelka,“ uvedla skupina v prohlášení na svém účtu na Instagramu.

Policejní mluvčí Ibrahim Mohamed později upřesnil, že exploze byly dvě. „Jedna se odehrála u (veřejné zahrady) Peace Gardens a druhá u (sousedního) hotelu SYL. Viděl jsem dvanáct zabitých civilistů, ale jejich počet může ještě růst,“ řekl mluvčí.

V troskách se mohou nacházet další oběti

Výbuchy údajně vážně poškodily řadu okolních budov. Panují proto obavy, že se v troskách nacházejí další oběti, píše DPA. Podle místních obyvatel se nad městem vznášel velký oblak kouře. Policejní mluvčí uvedl, že nálož zasáhla bránu parku za hotelem, z něhož většina lidí unikla jiným vchodem. Přestřelka se odehrála mezi útočníky a ostrahou hotelu, který často navštěvují vládní činitelé a manažeři.

Organizace Al-Šabáb v Mogadišu často provádí podobné útoky v pátek, kdy mnoho lidí navštěvuje hotely a restaurace.

Al-Šabáb a al-Káida jsou dvě islámské teroristické organizace, které nejvíce působí v této africké zemi. Prohlašují, že vedou ozbrojené povstání v Somálsku. Podobné útoky jsou zde časté, ačkoli je Mogadišu díky přílivu západních peněz v posledních letech více bezpečné, než tomu bývalo v minulosti. 

Podobný scénář o měsíc dřív

Před měsícem islamisté podobně zaútočili na plážový hotel. Zabili více než dvacet lidí, když s pomocí výbušnin přepadli restauraci u pláže. Zaútočili nejprve bombami nastraženými v autech, pak vtrhli do restaurace.

Podívejte se na fotografie:

tgbg ( 27. února 2016 08:21 )

Další provokace made in Rusko. Kolikátá už???

Zobrazit celou diskusi