Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko s azyly „škudlí“. Loni jich udělilo 460, nejštědřejší bylo k Ukrajincům

Autor: Tomáš Polák - 
23. dubna 2016
05:21

A je to venku. Evropa zná celoevropské porovnání počtu azylantů za rok 2015 a Češi patří mezi země s vůbec nejnižším počtem osob, které dostaly různý stupeň azylové ochrany. Na pomyslném prvním místě se umístilo Německo s celkovým počtem bezmála 150 tisíc migrantů. To je skoro polovina všech těch, kteří v Evropě dostali azyl. Vyplývá to z nejnovějších statistik evropského statistického úřadu Eurostat. 

Evropa loni zaznamenala 72% nárůst migrantů, kteří zažádali o různé stupně azylové ochrany a dostali je.

Přesně polovička z celkového počtu více než 330 tisíc azylantů pocházela ze Sýrie, dalších 8 % z Eritrey, 7 % z Iráku, následoval Afghánistán a lidé, u kterých se nedokázala identifikovat země původu.

Česká republika je jedna z mála zemí, u kterých se na první příčce neobjevují Syřané, ale Ukrajinci. Těch loni Česko přijalo 170, z celkového počtu 460. Syřanů bylo 130 a Kubánců 55.

Odkud pochází lidé, kterým Evropa poskytla loni ochranu? Odkud pochází lidé, kterým Evropa poskytla loni ochranu? | Eurostat

Nejvíce azylantů přijalo Německo, celkem 148 215. Německo zároveň eviduje i nejvyšší počet těch, kteří jsou označování jako uprchlíci. Drtivá většina azylantů pocházela ze Sýrie, desetina všech azylantů byla z Iráku a necelých 7 % pocházelo z Eritrey.

Druhou zemí, která přijala nejvíce migrantů, bylo Švédsko. To je ale daleko za prvním Německem. Přijalo „pouze“ 34 470 převážně syrských běženců. Třetí byla Itálie a až na dalších příčkách je Francie nebo Velká Británie.

Celkem země Evropské unie loni udělily různé stupně azylové ochrany 333 350 běžencům, ze kterých pocházelo 166 055 migrantů ze Sýrie. Většina Syřanů mířila hlavně do Německa, celkem 60 % ze všech Syřanů žádala o azyl právě v Německu. Od roku 2008, kdy uprchlická krize vypukla, Evropská unie oficiálně přijala bezmála 1,1 milionů běženců.

Ve skutečnosti ale podle odhadů do Německa loni přišlo asi 1,1 milionu migrantů a letos jich zatím dorazilo kolem 174 000. Azylové řízení ale nějakou dobu trvá, a navíc ne všichni uprchlíci se nakonec v zemi rozhodnou zůstat. Vysoký počet uprchlíků v Německu souvisí se vstřícnou azylovou politikou, se kterou ovšem řada Němců nesouhlasí a chce uzavřít hranice. Ubytovny pro žadatele o azyl se také často stávají cílem žhářů. Jen loni kriminalisté zaznamenali bezmála tisíc případů.

joudajoudovy ( 24. dubna 2016 07:05 )

pro lesnismes: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Nemecky-exprezident-vazne-vybizel-at-se-p rizpusobime-muslimum-Zde-je-ostra-odpoved-od-ceskeho-lidovce-432388

montevideo ( 23. dubna 2016 13:15 )

Samozvaný strážce světa Obama již označil zrádkyni Merkelovou za "strážkyni" Evropy. Velmi skandální výrok .

lesnismes ( 23. dubna 2016 12:51 )

Tak za prve ,nedodavam zde zadny historicky odkaz.Ani si nedovoluji kategorizovat uprchliky na (dobre ci spatne,ekonomicke ci neekonomicke) to je argument naprosto lichy.Od kud vite ze jsou to ekonomicsti uprchlici? Toto je jenom zastupny argument stejne jako terorismus ktery do evropy s temito lidmi prijde.V kazde populaci je zastoupen jisty pocet zlocincu,to neni zalezitost jenom afgancu ci syranu.Prizpusobeni se?Cemu by se melo tech pet muslimu co dosud v cesku zije prizpusobovat? Jsou naprosto neviditelni.Stejne jako vetnamsti spoluobcane ,s temi to bylo stejne,lide v cesku je nemaji radi ale ani nevedej proc.Jen tak mimochodem ,s kolika muslimama jste se ve vasem zivote stretl vy,ze se jich tak bojite? Budete se divit ale jsou stejni jako vy sam.Mate tedy take strach sam ze sebe? Pravdepodobne by jste mel mit.A na zaver vam chci rict ,ze nazory panu konvicku kdekoliv prevazne ve vychodni evrope ve me mohou jedine tak vyvolat litost nad tim jak umi byt i v celku normalni lide pod tihou propagandy a lenosti myslet zabedneni.Po tom co jste se tu zacal naprosto zbytecne na dnesni dobu jiz zkostnatelou myslenkou Platona zde musim pripomenout mnohem aktualnejsi myslenku athenskeho filosofa Sokratese ktery rika ze "lide chybuji hlavne proto,ze nedovedou spravne pouzivat svuj rozum a jednaji podle svych domenek a pocitu". Mejte hezky den.

joudajoudovy ( 23. dubna 2016 11:01 )

holansko https://www.youtube.com/watch?v=-Q1eDYveDXM

hejhej ( 23. dubna 2016 10:42 )

Před válkou do Evropy utíká minimální množství ( zústavají v nejbližší zemi bez války). Většinou jde o ekonomické imigranty a muslimské teroristy s falešnými pasy nebo úplně bez dokladů. Nám jsou pochopitelně bližší ukrajinci a navíc, máme v republice mnoho celoživotně nepracujících cikánů a jejich , rychle se rozmnožující potomky. Němci si verbež pozvali, ať si je taky živí.

Zobrazit celou diskusi