Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spojené státy zkritizovaly Česko za protimuslimské nálady a diskriminaci Romů

Autor: ČTK, tmp - 
13. dubna 2016
22:07

Dodržování lidských práv ve světě se v loňském roce zhoršilo, především vinou autoritářských vlád a extremistů páchajících násilí. Uvádí to každoroční zpráva amerického ministerstva zahraničí monitorující ochranu lidských práv ve světě. Spojené státy v ní mezi jinými zeměmi kritizují například Rusko nebo Čínu za represivní postup vůči vlastním občanům. Česku již poněkolikáté vytýkají diskriminaci romské menšiny a nově rovněž zesílení protimuslimských nálad.

Ve všech částech světa vidíme zrychlující se tendenci států i nestátních subjektů k likvidaci prostoru pro občanskou společnost, potlačování svobody médií a internetu, omezování vlivu opozice a v nejextrémnějších případech zabíjení lidí či jejich vyhánění z domovů,“ uvedl ministr John Kerry v úvodním slovu ke zprávě.

 

Mezi zeměmi, které jsou v dodržování lidských práv největšími hříšníky, figurují tradičně Severní Korea, Čína, Kuba, Súdán či Írán. Havaně a Teheránu se nevyhnula americká kritika bez ohledu na to, že k oběma zemím razí prezident Barack Obama vstřícnější přístup, než prosazoval Washington v minulých letech.

 

Rusko, s nímž mají USA v poslední době napjaté vztahy, se dočkalo kritiky za potlačování krymských Tatarů a proukrajinských aktivistů na anektovaném ukrajinském poloostrově.

 

Česko je ve zprávě zmiňováno zejména v souvislosti s „diskriminací a násilím vůči romské populaci“, které „zůstávají vážným problémem“. Ve světle současné migrační vlny pak podle Washingtonu v zemi loni „zesílily protimuslimské nálady“. Zacházení se zadrženými migranty a žadateli o azyl bylo podle USA vnímáno kriticky.Problémem jsou rovněž veřejné projevy některých politiků či dalších představitelů veřejného života, kteří podle dokumentu podněcují k negativnímu vnímání menšin a migrantů.

USA kritizuje Zemana

 

Americké ministerstvo zahraničí v dokumentu podobně jako v předchozím roce zmiňuje sporné názory prezidenta Zemana, jmenovitě pak jeho prohlášení o tom, že muslimští uprchlíci nebudou respektovat místní zákony a zvyklosti a místo nich budou chtít zavést islámské právo šaría. Zpráva také připomíná Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky.

 

Za další významné neduhy v Česku považují Američané korupci na úřadech, ačkoli země v jejím potírání podle zprávy učinila pokrok. Přetrvávajícím problémem je také týrání a zneužívání dětí, se kterým se ročně podle nevládních organizací v různé podobě setká 40.000 dětí.

 

hanka666 ( 14. dubna 2016 09:40 )

To jsou ti správní kritici. Neserte se do jiných a udělejte si pořádek doma.

panda82 ( 14. dubna 2016 09:38 )

Ó to káže ten pravý, koho chce poučovat, a oni se ani nestydí to vyslovit, no je vidět, že ještě máme svůj názor a můžeme posoudit, ale amíkům ležíme v žaludku, měl by to nabídnout kavárně oni by je zaměstnali a poskytli jim azyl a nediskriminovali

gabreta ( 14. dubna 2016 08:30 )

Já žaluju Ameriku za vyvraždění původního obyvatelstva, žaluji za potlačování svobod barevného obyvatelstva, za genocidu obyvatel okupovaných států, za mučení vězňů a popravy, za nadřazování se nad všemi národy světa! A jestli obviňují Zemana za protiislámské proslovy, tak na Zemana můžu být tak akorát hrdý, že se zastává tradičních Evropských hodnot!! Kerry ať jde s celou Amerikou do perdele!!

joudajoudovy ( 14. dubna 2016 07:38 )

...v obcich a mestech je treba uklizet, dejte cikanum praci, neni treba vyplacet jim davky. Nediskriminovat cikany znamena, dat jim praci a ne davky.... praci dostanou a u anci sabatky podaji stiznost, ze jsou diskriminovani pridelovanim podradne prace. pokud je geneticky dana nechut k praci, ke vzdelani, gaucing, pokourenicko, pokecanicko, tanecky, sexik, zivot v tlupach, ovesovani se znackami, financni negramotnost, pak zadna statni, evropska ci svetova organizace nic nezmeni. s nazorem na usa souhlasim. sami se o sve obcany neumi postarat, kdy nemaji socialni i zdravotni jistoty, je zde velka negramotnost a tupost. pokud je obcan frustrovany, veme bouchacku a vystrili skolu nebo ulici. veru spravni kritici...

fouk.si ( 14. dubna 2016 06:47 )

 Spojené státy ať si zametou před vlatním prahem. S*erou se do celého světa a budou kázat.

Zobrazit celou diskusi