Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karlovy Vary stěhují legendární Vřídlo ven. 14tunová mísa už je na místě

Autor: ČTK, ula, sch - 
10. dubna 2016
15:20

Vřídlo v Karlových Varech tradičně tryskalo v zastřešené kolonádě. Ta bude ale kvůli havarijnímu stavu minimálně rok zavřená, návštěvníci se ale dočkají oblíbené atrakce města venku. Před Vřídelní kolonádu už město usadilo novou betonovou mísu. Kvůli přesunu čtrnáctitunového kolosu byla v neděli ve Vřídelní ulici zastavena doprava. Šestimetrovou mísu usadili stavaři na místo s pomocí jeřábu.

„Nyní budou dále pokračovat práce kolem prostranství u Vřídelní kolonády. Zkušební vývěr Vřídla by měl být 15. dubna s tím, že 5. května by mělo být vše kompletně hotovo a připraveno na zahájení lázeňské sezony. Celá akce stála 9,1 milionu bez DPH, z toho samotná mísa nějakých 850 tisíc korun,“ řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Vřídlo bude vyvěrat na novém místě pod širým nebem nejméně rok, než se podaří zrekonstruovat kolonádu. Ta je nyní v havarijním stavu a vstup do ní je omezen.

Ze tří návrhu vyhrála prostá mísa

Město vybralo podobu mísy ze tří návrhů. Zvítězila prostá mísa s větším průměrem, aby pramen mohl tryskat do větší výšky. „Byla tam i jedna varianta, kdy ta mísa byla krytá jakýmsi baldachýnem. Ale z důvodu, že mohou foukat různé větry, by Vřídlo stejně stříkalo mimo ten baldachýn, takže by to nemělo smysl,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA).

V Karlových Varech stěhovali mísu pro nové venkovní Vřídlo. V Karlových Varech stěhovali mísu pro nové venkovní Vřídlo. | Zbyněk Schnapka

V prostranství mezi Vřídelní kolonádou a Divadelním náměstím přibude ještě nová zeleň, celý prostor se tak více otevře a návštěvníkům se ukáže v historicky zatím nevídané podobě. Vedení města připouští i variantu, že by Vřídlo mohlo v budoucnu vyvěrat na obou místech.

Na rekonstrukci původního vývěru ve Vřídelní kolonádě vypíší Karlovy Vary architektonickou soutěž. Potřeba je opravit jak podlahu, tak nosnou konstrukci kopule, kterou poškodila agresivní minerální voda a oxid uhličitý, který se z ní uvolňuje.

Podívejte se na stěhování Vřídla:

Zobrazit celou diskusi