Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ve Vysokých Tatrách vyhlášena krizová situace: Medvědi chodí v ulicích!

Autor: haj - 
9. dubna 2016
10:43

Slovenské město Vysoké Tatry vyhlásilo mimořádnou situaci kvůli riziku střetu se šelmou! Důvodem jsou medvědi, kteří si v okolí prý vykračují ve dne i v noci po chodníku, jako by se nechumelilo. Nebezpečí tak hrozí nejen místním, ale také turistům.

„Jen za posledních pár dní jsou to desítky upozornění, že medvědi jsou ve městě,“ uvedl pro web Cas.sk náčelník městské policie Miroslav Kolodzej (55). Navíc prý zvíře nevylézá pouze v noci, ale je ho možné spatřit i přes den, což je v porovnání se zkušenostmi z loňska neobvyklé. 

„V pátek jsme na území Vysokých Tater vyhlásili mimořádnou situaci pro abnormálně vysoký výskyt medvěda hnědého v intravilánu města,“ vysvětlil primátor Ján Mokoš. Bezpečnostní opatření bylo vyhlášeno po konzultaci s Okresním úřadem v Popradu. „Jsme sice v oblasti národního parku a medvěd je tu doma a je chráněný, ale také tu žijí lidé, přicházejí sem turisté a my máme povinnost zabezpečit jejich bezpečnost,“ dodal ještě primátor, který prý nechtěl čekat, až se někomu něco stane.

Medvědí návštěvou byla už několikrát poctěna i jedna rodina z Dolného Smokovce, která si zvířata už dokonce pojmenovala. Méďové k nim chodí pravidelně, v pátek dokonce mohli jednu z šelem sledovat dvě hodiny v kuse, když seděla na stromě poté, co se lekla psa.

Dva dny za sebou se přišel medvěd podívat také na železniční stanici ve Starém Smokovci. Tam si ho mnozí lidé zvědavě prohlíželi a fotili, jejich nadšení však už nesdílel výpravčí František (45). „Pro nás zaměstnance to až taková atrakce není. Ale takhle přes den sem ještě nechodili,“ vyprávěl webu Cas.sk.

ivoadler ( 9. dubna 2016 12:31 )

Jak dlouho bude trvat, než se u nás chráněné šelmy přestanou bát lidí a začnou ohrožovat lidi. Ono stačí si všimnout divokých prasat, která se usadila v některých městech. Pokud se do naší přírody zavádění vlci a medvědi rozmnoží jako ty prasata, budou stejným nebezpečím. Které hovado za to ponese odpovědnost?

moiaza ( 9. dubna 2016 12:28 )

 A já tam nejsem. A když tam jsem, medvědi nikde. Mám to smůlu. Jak rád bych si pořídil jejich fotečku.

miro 49 ( 9. dubna 2016 11:57 )

Nezbývá než lidi zavřít do klecí, aby se medvědům nic nestalo.

Zobrazit celou diskusi