Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hellboy i Kůzlátko: Češi už nakoupili značky na přání za 40 milionů

Autor: val - 
6. dubna 2016
10:31

O značky na přání je mezi českými občany očividně zájem. Od začátku roku, kdy začala tato možnost platit, už si jich lidé pořídili za 40 milionů, informovala Mladá fronta Dnes (MfD). Lidé si nejčastěji vybírají kombinace oblíbených čísel, názvy vozů nebo přezdívky. Některé jsou skutečně bizarní.

„Už bylo vydáno 3924 značek,“ uvedl mluvčí rezortu dopravy Zdeněk Neusar, podle kterého tak lidé zaplatili za VIP značky kolem 40 milionů korun. Přes dva tisíce značek je navíc podle deníku v různé fázi výroby či zarezervovaných. Za značky na přání na jeden automobil zaplatí žadatel 10 tisíc korun.

Podle MfD tvoří zhruba desetinu VIP značek tabulky s číselnými kombinacemi, například 22222222 nebo 55555555, případně 17171717. Pětina spojila nápis na značce nějakým způsobem se svým autem, a tak vznikly například tyto nápisy: 999VOLVO, MERCEDES5 nebo TRABANT1, s kterým údajně jezdí luxusní audi. Některé značky nesou názvy měst, to většinou v případě vozů náležejících městským úřadům, jiné zase jména firem.

Auta se značkami na přání brázdí české silnice. Auta se značkami na přání brázdí české silnice. | Foto od čtenáře

U některých se jejich majitelé vyřádili. Vznikly tak například značky s nápisem ZAVODOU, KRYSA, DRAC1CE, IRONMAN, SKR1TEK, KUZLATKO, IAMSORRY, ALKOHOL1, 007JBOND, BUBUBUS1, COKOLADA nebo HELLBOY. Zajímavé je, že úřady odmítly vydat značku s nápisem 666 Hells. Jak nedávno informoval Blesk, pražský magistrát v tom viděl propagaci satanismu.

„Je to Kocourkov. V jednom kraji dovolí slovo SATAN i číslo 666, a mně neprošlo. Podle čeho úředníci rozhodují?“ uvedl Milan Markovič, ředitel závodu Diamond Race, který o „pekelnou“ značku požádal.

Více o tématu SPZ na přání najdete zde. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi