Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza šikanované učitelky má dohru: Za prevenci zaplatíme 35 milionů

3. dubna 2016
13:50

Na podporu boje s šikanou ve školách dostanou letos kraje 35 milionů korun. Na šikanu se také zaměří Česká školní inspekce, ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) požaduje, aby se inspektoři nově zaměřili na skutečný stav vztahů na školách, nejen na formální naplnění „papírových“ požadavků. „Inspekce musí změnit přístup, zatím se soustředila na formální naplnění písemných plánů prevence,“ konstatovala Valachová v pořadu televize Prima Partie.

Aby zlepšila situaci na školách ohledně šikany, chce Valachová zvýšit komunikaci mezi školami a orgány sociálněprávní ochrany dětí. Sejde se kvůli tomu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD), a to v týdnu od 11. dubna.

Po zveřejnění kauzy šikanované učitelky pražské Střední průmyslové školy Na Třebešíně se přímo na ministryni obracela řada učitelů se svědectvími o špatné situaci ve školách. Stěžovali si mimo jiné na nedostatečnou podporu ze strany vedení. Ministerstvo školství v reakci na tento případ přijalo i další opatření, která by měla všem pomoci. Byla mimo jiné zřízena e-mailová adresa, kam se mohou obracet učitelé, ředitelé i rodiče. Mohou například upozornit na problémy, které škola neřeší. Systémově podpořeny budou třídnické hodiny.

Vyšší úvazek mimo běžné vyučování by měli mít také školní metodici prevence, s čímž počítá aktuální návrh novely zákona o pedagogických pracovnících. Právě na spolupráci školních metodiků s krajskými má jít nově vyčleněných 35 milionů korun.

Rychlé vyloučení agresora

Valachová plánuje také legislativní změny ve prospěch posílení statutu učitelů. Nechce jim přisoudit postavení veřejného činitele nebo úřední osoby, což opakovaně odmítla ministerstva spravedlnosti a vnitra, chtěla by jít cestou chráněné osoby. Návrh chce předložit v řádu měsíců.

Ministerstvo také pro školy zpracovalo postup, jak je možné agresora ze školy vyloučit rychleji než za šest týdnů ve standardním správním řízení. O pasáž věnovanou tomuto tématu budou doplněna také veškerá metodická doporučení ministerstva. Také školský ombudsman Eduard Zeman se letos zaměří výhradně na šikanu.

rumungro ( 3. dubna 2016 15:33 )

Návrh na statut chráněné osoby má být předložen v "řádech měsíců." Zřejmě se jedná o nový, ministerský, časový údaj. Dře jako kůň.

ollina ( 3. dubna 2016 14:28 )

hu11 ( 3. dubna 2016 14:25 )

Prostě jsme velkomoc, že si můžeme dovolit vyhodit 35mega z okna, které jenom ubydou z naší kapsy. A co ta baba ministřině školství ?? To je absolutně neschopné stvoření a pak to školství má u nás vypadat

jetotak ( 3. dubna 2016 14:23 )

 Největší bordel je na středních školách. Na ty by se měla inspekce především zaměřit.

joudajoudovy ( 3. dubna 2016 14:20 )

kolumbus opet objevil ameriku, vsichni se budeme radovat. soudy, jiz za komousu, posuzovaly sikanu jako trestni cin. soudy, jiz dnes, posuzuji sikanu v zamestnani jako trestni cin. kde se stala chyba? nektery z clanku retezu se stal neviditelnym a netahavym.

Zobrazit celou diskusi