Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přeplněné cely, šikana: České věznice jsou ostudou Evropy, Šabatová žádá změnu

Autor: tmp - 
26. března 2016
08:40

Stav českého vězeňství patří k nejhorším v Evropě. Věznice jsou přeplněné, personál je přetížený a dostatečně se tak nemůže věnovat práci s vězni. Tak zní výsledky kontroly, kterou prováděla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová v českých věznicích. Podle ní se kvůli tomu snižují možnosti nápravy odsouzených.

Šabatová upozorňuje, že v Česku je ve srovnání se zeměmi západní Evropy až dvojnásobek vězňů v poměru k počtu obyvatel. „Na 100 tisíc obyvatel u nás připadá 203 vězňů, celkový počet vězňů je 21 500,“ uvádí ombudsmanka ve své zprávě. Třeba v Rakousku je to pouze 95 vězňů.

Kvůli tomu jsou přeplněná oddělení a na jednom pokoji až 10 vězňů. „Omezuje se soukromí vězňů a zhoršuje možnost provádět řádný dozor, zvyšuje se napětí, častěji může docházet k šikaně, zastrašování a násilí mezi odsouzenými,“ říká ombudsmanka. Podle ní se situace nezlepší vystavením nových věznic, ale kompletní změnou trestní politiky státu.

„Domnívám se, že je vhodné a žádoucí přehodnotit stávající trestní politiku a více využívat alternativní tresty. Je třeba usilovat o napravení pachatele cestou převzetí odpovědnosti a dobrovolného odčinění protiprávního činu,“ doporučuje ochránkyně Anna Šabatová ministerstvu spravedlnosti.

Kvůli vysokému počtu odsouzených je odborný personál podle ochránkyně práv zahlcen administrativou a plněním jiných než výchovných úkolů. Jeden vychovatel má pak mnohdy na starosti až 40 trestanců, což je dvojnásobek toho, co by měl mít. „K tomu je třeba připočíst nepříliš vysoké platové ohodnocení, práci ve stresovém prostředí, nedostatek motivace a vysoké riziko vyhoření,“ uvádí se ve zprávě.

Ombudsmanka tak doporučila Generálnímu ředitelství Vězeňské služby ČR změnit pracovní náplň vychovatelů a navýšit jejich počet. Rovněž chce podpořit možnosti zaměstnávání odsouzených, protože podle její analýzy je zaměstnanost jen 35 %. Ta je také jedním z hlavních cílů nové vězeňské koncepce, která chce školit vězně podle aktuálních požadavků trhu práce.

Podívejte se, jak to vypadá ve vazební věznici v Ruzyni:

ad-ga ( 26. března 2016 13:37 )

A co by tak baba jedna chtěla pro vězně? nikdo jim nekáže se tam stále vracet!!!!!

villi ( 26. března 2016 11:47 )

O SLUŠNÉ LIDI SE TAKY NIKDO NEZAJÍMÁ !!!! Z TOHO http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/118083/na-ilonu-24-se-sklada-cele-cesko-kvuli-ozarovani- ji-odumira-mozek.html SE POJIŠŤOVNY SMĚJÍ !!!!!

lug70 ( 26. března 2016 11:25 )

Zajímavé je, že o podmínky v LDN a domovech důchodců se nikdo nezajímá, ale Šabatová má dojemnou starost o pohodlí darebáků ve věznicích. Asi to dělá k vůli cikánům, kteří v basách drtivě převažují.

barracuda.sro ( 26. března 2016 10:40 )

Že by si ta" Kravka" chtěla zlepšit podmínky v krimu ,až ji zavřou.

zvonik54 ( 26. března 2016 10:24 )

 Věznice jsou v takovém stavu, kdy morálka jedněch v rámci demokracie a svobody tlačí na morálku druhých, kdy morálka jedněch je demokraticky podle zákonů ČR ničena morálkou druhých. Čili, demokracie jedněch je omezována demokracií druhých. - To se projevuje ve výsledku stavu českých věznic. Český národ v rámci narovnání morálek, na slušné a poctivé, si zaslouží nedemokratický totalitní a autoritářský režim, kde silou, nikoli pžesvědčením, je možné člověka napravit. V opačném případě se z něj stane disident. Amen.

Zobrazit celou diskusi