Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tichého zabijáka Češi podceňují. Kvůli cholesterolu vám ale možná jde o život

Autor: tmp - 
25. března 2016
06:12

S trojitým bypassem skončil pan Havlík. Zúžené a ucpané cévy mu způsobila extrémně vysoká hladina cholesterolu v krvi. Patří totiž mezi skoro polovinu Čechů, kteří se podle aktuálního výzkumu STEM-MARK nezajímají o hladinu cholesterolu v krvi. Přitom cholesterol může i zabíjet.

Pana Karla Havlíka celý život netrápily žádné obtíže. Nikdy si nevzal ani prášek na bolest hlavy. Jeho problémy začaly znenadání před 12 lety. Do všeobecné fakultní nemocnice odjel s bolestí a pálením na hrudi. Tehdy ještě netušil, co ho čeká. „Operovali mě na Silvestra roku 2004, mám trojitý bypass,“ vzpomíná Karel Havlík. Zúžené a ucpané cévy přitom trápí mnoho Čechů. A právě cholesterol tepny poškozuje.

Podle březnového výzkumu to ale netrápí 42 % Čechů, kteří vůbec nesledují hladinu svého cholesterolu v krvi. „Hodně lidí žije podobně jako já dřív, protože neví, co je čeká,“ řekl Havlík, který pracoval 40 let jako řidič z povolání a přiznává, že zdravým životním stylem rozhodně nežil. Jeho problémy se poprvé objevily až 8 let poté, co přestal kouřit. Nabral totiž skoro deset kilo, což bylo pro jeho tělo tou poslední kapkou.

S operací přišla i změna životního stylu a hlavně dieta. Oproti minulosti se pan Havlík musí více kontrolovat a stravuje se daleko zdravěji. Kromě diety bere i léky na snižování cholesterolu. Ten má díky nim nízký a na kontroly chodí jen jednou za půl roku.

Ve většině zemí západní Evropy se dlouhodobě daří udržet úmrtnost na oběhová onemocnění na nižší úrovni než u nás. Jedním z faktorů, který k tomuto nepříznivému trendu přispívá, může být i neuspokojivá kontrola vysoké hladiny cholesterolu,“ řekl Blesk.cz docent Michal Vrablík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Třetina Čechů nevěří, že hladinu cholesterolu lze ovlivnit

Výsledky výzkumu také ukázaly, že cholesterol v krvi si nechá měřit 57 % Čechů, z toho minimálně jednou ročně 31 % z nich. „Jedná se o poměrně vysoké procento, ale stále je zde velký prostor pro zlepšení. Lidé by si měli nechat měřit cholesterol pravidelně a současně se přizpůsobit radám lékaře,“ vysvětlil profesor Richard Češka, předseda České internistické společnosti.

Přestože téměř 32 % české populace nevěří, že je možné hladinu cholesterolu snížit, větší část Čechů uvedla správně opak. Nejčastěji (v 90 %) se respondenti shodují, že na snížení hladiny cholesterolu v krvi má vliv změna stravovacích návyků. Na pozitivním efektu zvýšení množství pohybu se shoduje 80 % populace. Například zanechání kouření ale vnímá jako důležitý faktor pro snížení hladiny cholesterolu pouze 51 % Čechů.

Vysoké hodnoty cholesterolu v krvi napomáhají rozvoji aterosklerózy neboli kornatění tepen, které vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Riziko pokročilé aterosklerózy se zvyšuje s přibývajícím věkem – ženy bývají více ohroženy po 55. roce života a po přechodu, zatímco muži již po 45. roce.

djaba ( 26. března 2016 21:01 )

Když jsem si představil , kudy ten provázek prochází , hned mi klesl cholesterol na nulu .Nebo tak něco .

paralenka ( 26. března 2016 20:23 )

Vidíte, furt a pořád do mě šijou, že jsem hubená a cholesterol mám hodně vysoký. I na ty léky došlo. Mně je to jasné, moc nectím zdravou stravu a taky mám zlozvyk, který s chlesterolem souvisí. Takže to nebude jen o nadváze, spíš o způsobu života. Kdybyste měla závažný problém, už by do vás patáky cpali.

dandova ( 25. března 2016 11:56 )

dzery ( 25. března 2016 10:22 )

A tetovaný pr....

kurnika ( 25. března 2016 08:24 )

aha, tak já mám taky zvýšený cholesterol i tuky v krvi, a myslela jsem si, že je to kvůli nadváze. Podle článku bych usoudila, že stačí nebýt tlustý. Lékaři mi na to nikdy žádné léky nedali.

Zobrazit celou diskusi