Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stany rodiny Berousků stojí 300 metrů od sebe: Takhle zuří válka cirkusáků!

Autor: rys - 
19. března 2016
00:06

Roky spolu vedou válku o rodinné jméno. Teď stojí jejich cirkusové stany v Olomouci dokonce jen několik kroků od sebe. Liší se víceméně jen barevným provedením. Nad oběma se ale skví stejné jméno: Berousek.

Aby do Olomouce dorazily naráz dva cirkusy, to hanácká metropole nepamatuje. Možná proto, že rodina Berousků má kořeny v Olomouci, řekli si letos hned dva pokračovatelé rodové tradice, že na Hané zahájí sezonu.

Na prostranství před Galerií Šantovka tak stojí největší český cirkus Národní cirkus originál Berousek a prakticky přes ulici u sokolovny druhý – Berousek cirkus Sultán. Mezi oběma cirkusy, přestože je založili bratři, přitom panuje už 25 let nepřátelství. Jiří Berousek (69) si totiž jako první založil vlastní cirkus a nechal si patentovat název Berousek (Národní cirkus originál Berousek).

Tím si znepřátelil rodinu, zejména bratra Karla (†66), který v názvu svého cirkusu Sultán chtěl také užívat rodové jméno. To drezurou medvědů proslavil jejich otec Ferdinand Berousek. V současné době vedou oba cirkusy mezi sebou řadu právních sporů.

Jiří Berousek ml. (35), ředitel cirkusu Národní cirkus originál Berousek

„Ten spor vznikl před 25 lety, kdy se táta jako první osamostatnil a oni nemohli skousnout, že se nám dařilo líp. Otec jako jediný z žijících Berousků se narodil v Olomouci, proto jsme se rozhodli, že budeme sezonu zahajovat vždy tady. S Galerií Šantovka máme smlouvu na 10 let. My jsme si tento typ stanu pořídili před čtyřmi roky, oni až dva roky po nás. A proč mají nad šapitó stejný nápis? Parazitují na jménu.“

Jiří Berousek ml. (35) Jiří Berousek ml. (35) | Pavel Ryšlink

Erik Berousek (32), ředitel cirkusu Sultán

„Dali jsme si název Sultán a k tomu Berousek, aby se vědělo, že jsme také linie slavného rodu a že táta projel svět. Setkání v Olomouci je náhoda. Nikomu jsme nic nevzali, plac jsme si zaplatili. Reprezentujeme jen jméno Berousek, ale cirkus jsme Sultán. Berousek je jméno, to nám nikdo nemůže vzít. Stan je podobný, ale v mnohém se liší. Hlavně máme jiný program. Mrzí mě, že spor je právě uvnitř rodiny, protože kdybychom spojili síly, neměli bychom v Evropě konkurenci.“

Erik Berousek (32) Erik Berousek (32) | Foto Blesk – Pavel Ryšlink

akublender ( 19. března 2016 19:19 )

Budou muset tihle zloději také používat elektronické babišovky?

khonsun ( 19. března 2016 18:51 )

Misto narikani poradte, co s temi zviraty ma ta "verbez" honem udelat. Vezmete si je zdarma domu, nebo je maji utratit?

khonsun ( 19. března 2016 18:46 )

Reklama zdarma a jeste pro oba.

byvalyvoliccssd4 ( 19. března 2016 14:55 )

Nazdar klone! My zloději, debilové a ostatní levicová pakáž držíme při sobě

malavelka ( 19. března 2016 13:24 )

 Kain a Abel nevymřeli, to je věčné téma.

Zobrazit celou diskusi