Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie obvinila 8 lidí: Stát měli okrást o 813 milionů na pohonných hmotách

Policie obvinila osm lidí: stát měli okrást o 813 milionů na pohonných hmotách.
Policie obvinila osm lidí: stát měli okrást o 813 milionů na pohonných hmotách.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, tmp - 
18. března 2016
20:38

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality v těchto dnech navrhl obžalovat osm lidí, kteří podle kriminalistů zkrátili při obchodech s pohonnými hmotami stát na dani z přidané hodnoty o přibližně 813 milionů korun. Oznámila to policie na svém webu.

Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty,“ uvádí se v tiskové zprávě kriminalistů.

Obvinění měli přes obchodní společnosti založené na tzv. bílé koně nakupovat pohonné hmoty v režimu podmíněného osvobození od DPH. Ovšem s daněni pak „obchodníci“ tyto pohonné hmoty prodávali koncovému zákazníkovi. Daň už ale podle vyšetřovatelů státu neodváděli. Tím si měli přijít na téměř 813 milionů korun.

Za výnosy ferrari nebo letadlo

Čtyři z osmi obviněných osob měly dále průběžně vyvádět finanční prostředky získané trestnou činností a to zejména výběrem hotovosti popř. převáděním na bankovní účty dalších spřízněných subjektů (včetně zahraničních), a to s cílem zastřít původ těchto financí,“ je dále psáno v tiskové zprávě.

Vyšetřovatelé již obviněným zadrželi nemovitosti, které z trestné činnosti pořídili. Celkem pět rodinných domů, jeden řadový dům se třemi byty, další dva byty a dvě stavební parcely s rozestavěnými domy o celkové hodnotě asi 100 milionů korun. Obvinění si také koupili třeba dvě ferrari a v Německu měli uschované letadlo značky Cirrus.

„Všech osm osob je obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Čtyři z těchto osob jsou navíc obviněny z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedli kriminalisté.

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.

byvalyvoIiccssd4 ( 19. března 2016 09:57 )

Naprostý souhlas

havran2 ( 19. března 2016 09:47 )

Tady se dozvídáme o kolik miliony přichází stát,ale jestli ty miliony dostane zpátky,tak to už se nedozvíme.Asi se to opět jenom zamete pod koberec ! ! !

1pravda1 ( 18. března 2016 22:00 )

Klaus by je pochválil, jak se hezky naučili podnikat podle jeho pravidel. Moc hezky provedená koncentrace majetku včetně letadla. Toho Klause byl České republice čert dlužen. Jeho jediným cílem byly vždy jen prachy - i špinavé.

moiaza ( 18. března 2016 21:37 )

 V Havlistánu normání věc. Pak mají být peníze na důchody, školství, zdravotnictví a pod. Divím se, že ještě vůbec má státní kasa peníze. V našem Havlistánu se rozkrade ještě více, než se stačí ušetřit. Klaus byl dobrým učitelem.

Zobrazit celou diskusi