Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékaři mají zastaralé ordinace, stěžují si Češi. Co si myslíte vy?

Autor: tmp - 
3. března 2016
06:29

V České republice je kolem 25 000 ordinací a pouze 1020 z nich splňuje kritéria odpovídající potřebám nemocných – alespoň tak o tom rozhodli sami pacienti ve veřejné soutěži Ordinace roku. Nejhůře je na tom severočeský a východočeský region. Na nejvyšších příčkách se umístila velká města, jako Praha, Brno nebo Plzeň.

Psací stroj, zastaralé zdravotnické vybavení, absence e-mailové schránky a internetu. I tak může v roce 2016 vypadat ordinace praktického lékaře. „Cílem projektu Ordinace roku je poukázat na stav současného zdravotnictví v soukromém sektoru. Je až s podivem, jaký přístup mají lékaři ke svým pacientům,” míní manažerka soutěže Zuzana Štemprochová.

Z veřejné soutěže vyplývá, že nejvyšší úrovně modernizace a stupně informačního pohodlí se dostává pacientům v místech s vyspělou infrastrukturou a hustým osídlením. „To znamená, že vesměs jsou na tom nejlépe velká města, jako Praha, Brno, Plzeň, kde počet ordinací, které svým pacientům neposkytují ani ten nejzákladnější elektronický informační standard, nepřekračuje hranici 3 %,“ řekla Štemprochová.

Právě ve velkých městech je celkově daleko vyšší míra modernizace jednotlivých ordinací. Výsledky soutěže uvádí, že nespokojenost s technologickým vybavením svého lékaře je pouze 9 %. Naopak v odlehlejších oblastech je technologická vybavenost horší. Z průzkumu vychází, že nejhůře jsou na tom zatím Severočeský a Východočeský kraj, kde se více než 23 % ordinací stále ještě zdráhá ke komunikaci se svými pacienty používat internet. 4 % pak používají psací stroje.

Zajímá nás váš názor, hlasujte v anketě:

Anketa
Jsou podle vás české ordinace zastaralé?
počet hlasujících: 586
Anketa
Jsou podle vás české ordinace zastaralé?
ANO
77 %
NE
24 %
počet hlasujících: 586

V soutěži hodnotili ordinace sami pacienti. Mezi kritérii bylo, zda má lékař počítač, internetové připojení, nebo zda o svém provozu poskytuje informace on-line. Další měřítka hodnocení se vztahovala k tomu, zda ordinace objednává své pacienty pomocí internetu, vypisuje elektronické recepty, má nadstandardní vybavení nebo disponuje wi-fi připojením.

djaba ( 3. března 2016 21:10 )

Právě většina zdravotnických zařízení i ten zubař by byl státní .Soukromých lékařů by bylo jen několik a pro klientelu , která na to má , která by platila vše v plné výši bez účasti pojišťovny . Vzpomeňme , říkalo se - léčím se na pokladnu .

mandat ( 3. března 2016 14:31 )

 Kdyby se nekradlo, tak by meli standart.

funebrak ( 3. března 2016 13:30 )

Maj zastaralý ordinace, ale nový baráky a fára. A vo to snad de, ne?

janejaneja ( 3. března 2016 12:17 )

No když to cpou do aut a nemovitostí, tak co se divíte ??

zednik ( 3. března 2016 10:14 )

 Hlavně nezájem, mají spočítáno co jim pojišťovna zaplatí a podle toho vypadá jejich objem odvedené práce a zájmu. O chování některých z nich ani nemluvím... Těch 30kč za návštěvu si obhajovali tím, že to jde na modernizaci ordinace. Zlatý voči. Od té doby co se 30 kč neplatí mají super otázku: "jaký máte tlak". Přjde mě to jako sranda, já osobně nevím, mě ho už dva roky nikdo nezměřil. A doktora to taky nějak nikdy nenapadlo, jen se zeptá

Zobrazit celou diskusi