Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Chřipková epidemie se dál šíří: Nemoci se můžete bránit i jídlem

  • Autor: ula - 
    15. 2. 2016
    20:03

    Počet lidí nakažených chřipkou stoupá, např. v Jihočeském kraji vzrostl za týden o osm procent. Kvůli chřipce platí zákaz návštěv v českobudějovické nemocnici, v nemocnici v Jindřichově Hradci a v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou. Proti chřipce neexistuje žádný lék, pouze ty, které tlumí příznaky, a ty nejsou zrovna laciné. Pokud chemii neholdujete, můžete chřipku „zajíst“. Máme pro vás tipy, jaké jídlo vám pomůže.

  • 1.Správnou výživou proti bacilům

    Chřipka nás kromě energie stojí také spoustu peněz. Někdy je lepší uchýlit se k „babským receptům“, které jsou levnější a mnohdy i účinnější. Boj s chřipkou lze začít od základu – tedy správnou výživou. Skladba jídelníčku totiž ovlivňuje schopnost těla bojovat s viry. I obyčejné jídlo vám může nastartovat imunitu.

    Čekárna u lékaře (ilustrační foto) Čekárna u lékaře (ilustrační foto) | Blesk / Alexandr Malachovský

     

  • 2.Vitamin C


    „Céčko“ je základ a jeho zvýšení posílí imunitu. Dejte si šípkový čaj, papriku, brokolici, černý rybíz, kiwi, rajče, špenát, brambory nebo citrusy. Můžete si vymačkat sklenku čerstvé ovocné šťávy. Odborníci radí, že doporučená denní dávka vitaminu C je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže.

    Citróny jsou osvěžující. Citróny jsou osvěžující. | profimedia.cz

  • 3.Česnek


    O česneku je známo, že je přírodní antibiotikum, zneškodňující viry i nebezpečné parazity. Obsahuje látky ničící infekce, např. allicin. Denním příjmem alespoň 1 stroužku česneku snížíme riziko nachlazení.

    Česnek je přírodní antibiotikum. Česnek je přírodní antibiotikum. | profimedia.cz

     

  • 4.Pšeničné klíčky


    Čtvrt šálku je téměř polovina doporučené denní dávky zinku – základního minerálu, obnovujícího buňky a posilujícího imunitu. U lidí pravidelně užívajících zinek probíhá nachlazení mírněji. Zdrojem zinku jsou i ryby, žloutek, listová zelenina, celozrnné pečivo.

    Pšenice Pšenice | Profimedia.cz

     

  • 5.Dýně a sladké brambory


    Jsou zdrojem vitaminu A, zásadního bojovníka proti infekcím. Jeho vstřebávání zvýšíme konzumací jídel bohatých na zinek.

    Dýně se dá využít nejen na Halloween. Dýně se dá využít nejen na Halloween. | profimedia.cz

     

  • 6.Houby


    Reishi, šiitake, maitake jsou zásobárnami tří stovek účinných látek, startujících imunitu. Aktivizují bílé krvinky v boji s chřipkou.

    Houby Reishi Houby Reishi | Shutterstock.com

     

  • 7.Mléko a ryby


    Vitamin D v nich obsažený posílí imunitu, předchází nachlazením. V případě jeho nedostatku hrozí infekce horních cest dýchacích. Zdrojem déčka je
    sluneční světlo – pro dostatek tohoto vitaminu jezte i tablety.

    Mléko Mléko | Shutterstock.com

     

  • 8.Dostatek tekutin


    Už naše babičky říkaly, že bacily se musí utopit. Při horečkách nás ohrožuje dehydratace a hlavně dostatek tekutin pomůže při odkašlávání. Heřmánkový čaj rozpouští hleny a uvolní dýchací cesty, zázvorový čaj z čerstvého kořene prohřeje. Černý i zelený čaj podpoří produkci proteinu interferonu – bojovníka s nachlazením a chřipkou.

    Heřmánkový čaj Heřmánkový čaj | Shutterstock.com

     

  • 9. Horká slepičí nebo kuřecí polévka

    Polévka je grunt, říká se o ní také, že je dobrá na nachlazení, bolavou duši, lepru i hemoroidy. Těžko říct, zda je tomu tak, nicméně faktu, že působí pozitivně během nachlazení, můžete věřit. Lehce stravitelný domácí drůbeží vývar má mnoho vitaminů a minerálů. Aminokyselina cystein, uvolňující se z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu acetylcystein: ředí hlen, usnadňuje dýchání i odkašlávání.

    Kuřecí vývar dodá hodně síly. Kuřecí vývar dodá hodně síly. | profimedia.cz

     

  • 10.Oves a ječmen


    Obsahují přírodní imunostimulátor beta-glukan. Tato vláknina působí antioxidačně, známá je echinacea. Posílí imunitu, zvýší účinky antibiotik, urychlí hojení ran.

    ovesné vločky ovesné vločky | Shutterstock.com

     

  • 11.Ryby a korýši


    Zdroj selenu, pomáhajícího bílým krvinkám produkovat proteiny a zbavujícího tělo virů. Tučné ryby (makrela, herink, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny, aktivující bílé krvinky a bojující proti chřipce. Zlepšují také proudění vzduchu v plicích a chrání před respiračními infekcemi.

    Losos Losos | Shutterstock.com

     

  • 12.Probiotické jogurty


    Jezte jogurt, pijte nápoj s probiotickou kulturou. Pozor ale na složení výrobků, měly by obsahovat Lactobacillus acidophilus, Bifidus a Lactobacillus rhamnosus, stimulující bílé krvinky k boji proti infekci.

    Jogurt Jogurt | Shutterstock.com

     

  • 13.Co byste rozhodně neměli jíst?

    • Sycené nápoje: Uhličitan sodný brání schopnosti bílých krvinek ničit bakterie.
    • Extra kalorie: Obézní lidé jsou ohroženější typickými zimními nemocemi (chřipka, viróza, nachlazení). Nadváha způsobuje hormonální nestabilitu i záněty, ztěžující imunitnímu systému boj s infekcí.
    • Sklenka alkoholu navíc: Pití alkoholu zpomaluje činnost imunitních buněk. Po mejdanu je náš imunitní systém utlumen na 24 hodin.

    Sladkosti vám během chřipky nepomohou. Sladkosti vám během chřipky nepomohou. | shutterstock

     

     



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi