Počet lidí nakažených chřipkou stoupá, např. v Jihočeském kraji vzrostl za týden o osm procent. Kvůli chřipce platí zákaz návštěv v českobudějovické nemocnici, v nemocnici v Jindřichově Hradci a v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou. Proti chřipce neexistuje žádný lék, pouze ty, které tlumí příznaky, a ty nejsou zrovna laciné. Pokud chemii neholdujete, můžete chřipku „zajíst“. Máme pro vás tipy, jaké jídlo vám pomůže.
Chřipková epidemie se dál šíří: Nemoci se můžete bránit i jídlem
1.Správnou výživou proti bacilům
Chřipka nás kromě energie stojí také spoustu peněz. Někdy je lepší uchýlit se k „babským receptům“, které jsou levnější a mnohdy i účinnější. Boj s chřipkou lze začít od základu – tedy správnou výživou. Skladba jídelníčku totiž ovlivňuje schopnost těla bojovat s viry. I obyčejné jídlo vám může nastartovat imunitu.
2.Vitamin C
„Céčko“ je základ a jeho zvýšení posílí imunitu. Dejte si šípkový čaj, papriku, brokolici, černý rybíz, kiwi, rajče, špenát, brambory nebo citrusy. Můžete si vymačkat sklenku čerstvé ovocné šťávy. Odborníci radí, že doporučená denní dávka vitaminu C je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže.3.Česnek
4.Pšeničné klíčky
5.Dýně a sladké brambory
6.Houby
7.Mléko a ryby
8.Dostatek tekutin
Už naše babičky říkaly, že bacily se musí utopit. Při horečkách nás ohrožuje dehydratace a hlavně dostatek tekutin pomůže při odkašlávání. Heřmánkový čaj rozpouští hleny a uvolní dýchací cesty, zázvorový čaj z čerstvého kořene prohřeje. Černý i zelený čaj podpoří produkci proteinu interferonu – bojovníka s nachlazením a chřipkou.9. Horká slepičí nebo kuřecí polévka
Polévka je grunt, říká se o ní také, že je dobrá na nachlazení, bolavou duši, lepru i hemoroidy. Těžko říct, zda je tomu tak, nicméně faktu, že působí pozitivně během nachlazení, můžete věřit. Lehce stravitelný domácí drůbeží vývar má mnoho vitaminů a minerálů. Aminokyselina cystein, uvolňující se z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu acetylcystein: ředí hlen, usnadňuje dýchání i odkašlávání.
10.Oves a ječmen
11.Ryby a korýši
Zdroj selenu, pomáhajícího bílým krvinkám produkovat proteiny a zbavujícího tělo virů. Tučné ryby (makrela, herink, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny, aktivující bílé krvinky a bojující proti chřipce. Zlepšují také proudění vzduchu v plicích a chrání před respiračními infekcemi.12.Probiotické jogurty
13.Co byste rozhodně neměli jíst?
- Sycené nápoje: Uhličitan sodný brání schopnosti bílých krvinek ničit bakterie.
- Extra kalorie: Obézní lidé jsou ohroženější typickými zimními nemocemi (chřipka, viróza, nachlazení). Nadváha způsobuje hormonální nestabilitu i záněty, ztěžující imunitnímu systému boj s infekcí.
- Sklenka alkoholu navíc: Pití alkoholu zpomaluje činnost imunitních buněk. Po mejdanu je náš imunitní systém utlumen na 24 hodin.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.