Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obličej mu museli sešít, krev byla všude. Svědek popsal útok na Kliniku

Autor: tmp - 
7. února 2016
18:48

Ránu kamenem dostal přímo do obličeje, který mu museli sešít lékaři. Krev byla úplně všude. Tak dopadl jeden člen autonomního centra Klinika, kterou v sobotu napadli maskovaní agresoři. Při shromáždění na podporu centra pomáhajícího uprchlíkům to Blesk.cz řekl Tadeáš Polák, další člen centra.

„Přišli jsme na Kliniku asi okolo šesté hodiny, seděli jsme tady v klidu s asi dvaceti přáteli. V průběhu večera nám chodili SMSky, že k nám směřuje skupina neonacistů, naši kamarádi je potkávali po Praze a říkali, že směřují tímhle směrem,“ vypráví Tadeáš Polák, který byl v centru i v době útoku.

„Začali házet šutráky do těch oken, pak seběhli dolů a házeli kameny a světlice do kavárny. Byli to Češi, kteří kritizují ISIS a džihádisty, a přitom se chovají úplně stejně,“ řekl.

„Zničili asi osm oken, plus dole je totálně vysklená kavárna,“ popsal Polák asi tříminutový útok. Jeden z kamenů zasáhl i jeho kamaráda. „Byl to jeden člen toho kolektivu a dostal kamenem přímo do hlavy a byl odvezen na šití. Měl celý obličej od krve, možná je ta krev ještě vidět na podlaze,“ řekl Polák Blesk.cz.

Klidné shromáždění na podporu Kliniky: Dorazila i Krnáčová

Na nedělním shromáždění, které Klinika svolala, se sešlo zhruba 500 lidí. Na místo dorazil i ministr pro lidská právě Jiří Dientsbier nebo pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Přišla jsem, protože nesnáším jakoukoliv formu nenávisti, zda už je to vůči rase, nebo vůči náboženství, nebo čemukoliv. Praha je otevřené město a tohle musíme potlačovat hned v zárodku, je to skandální,“ uvedla primátorka. Ta už v sobotu mluvila s ředitelem městské police Eduardem Šustrem, kterého si plánuje pozvat na kobereček hned v pondělí.

„My si ho zítra určitě ještě zavoláme, abych se informovala, jakým způsobem má pohlídané zejména tyto objekty, které jsou evidentně na první ráně. Pouvažujeme, jakým způsobem by se mohla zvýšit ochrana nejenom tohoto objektu,“ řekla Blesk.cz Krnáčová. Sobotní útok bude v pondělí řešit i starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, která na ráno svolala na radnici  bezpečnostní grémium.

Shromáždění na podporu Kliniky probíhalo poměrně klidně. V parku nad centrem promluvil i Jakub Ort, další člen centra. „My nechceme, aby ta včerejší událost měla za výsledek volání po silnější a mocnější policii, my chceme, aby výsledkem toho, co se stalo včera, byla snaha o zodpovědnější, solidárnější a svobodnější společnost, ve které budou antifašistické postoje to nejpřirozenější. To není úkol pro policii, to je úkol pro nás pro všechny,“ řekl Ort a sklidil bouřlivý potlesk.

Autonomní sociální centrum Klinika je samosprávný projekt, který v pražské Jeseniově ulici funguje od roku 2015. Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání nebo přednášky.



jarypadlo ( 8. února 2016 10:07 )

Xicht museli sešít kolaborantovi nebo obránci české kultury a tradic?Jestli kolaborantovi,tak mu měli sešít i pr...

barracuda.sro ( 8. února 2016 07:08 )

Hele Ty polomorseovko,nevím co bych Vám vymytým polomozkům měl závidět.Chápu,že se Vám žije krásně,když jste pořád zhulení. Paka

...... ( 7. února 2016 23:21 )

Přesně . Zeman lže jako komouši

...... ( 7. února 2016 22:58 )

Ty si radši zabul, blbe

...... ( 7. února 2016 22:51 )

Nezáviď, ty škarohlíde . Nám - sluníčkům je krásně, zažíváme katarze, kdežto ty, chudáku, žiješ v prázdnotě

Zobrazit celou diskusi