Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vězeňkyně poběží pražský maraton. Stát jim na tu dobu nejspíš přeruší trest

Autor: val - 
4. února 2016
15:17

V neděli 8. května se na startovní čáru tradičního pražského maratonu postaví mimo jiné i vězeňkyně z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Bude se jednat o součást kampaně, která má poukázat na složitou situaci lidí, kteří se vrátí z vězení. Informoval o tom server Ihned.cz, podle kterého bude vězeňkyním po dobu maratonu přerušen trest.

Mezinárodního pražského maratonu se letos zúčastní štafetové týmy složené nejen z vězeňkyň ze Světlé, ale i z bývalých vězňů, příslušníků vězeňské služby, zástupce kanceláře ombudsmana a ředitelů firem. Všichni budou mít na hrudi žlutou stužku, která má symbolizovat návrat do společnosti. Právě podpora co nejsnazšího návratu do běžného života je hlavní myšlenkou projektu Yellow Ribbon Run, k němuž se pořadatelé pražského maratonu přihlásili.

I v nepříznivém počasí běželi závodníci jako o život, takhle to vypadalo po doplnění tekutin. I v nepříznivém počasí běželi závodníci jako o život, takhle to vypadalo po doplnění tekutin. | ČTK

Cílem projektu je podle ředitelky ženské věznice ve Světlé nad Sázavou vzkázat zaměstnavatelům, že i propuštění vězni mohou být dobří zaměstnanci. „Čím víc jim pomůžeme se začleněním do běžného života a řešením leckdy složitých životních problémů, tím méně bude i obětí trestných činů,“ citoval ji Ihned.cz.

Podle něj zatím není jasné, jak se vyřeší situace kolem uvolnění vězeňkyň z výkonu trestu. „V úvahu připadá to, že vězni dostanou povolení opustit věznici, nebo se jim přeruší trest. Vzhledem k tomu, že se jedná o institut kázeňské odměny, je samozřejmě nezbytná maximální spolupráce a motivace ze strany odsouzených,“ uvedl mluvčí generálního ředitelství vězeňské služby Robert Blanda. Konkrétní zabezpečení vězňů bude podle něj vycházet z předem stanoveného režimu, přičemž je pravděpodobné, že vězeňkyně budou doprovázet pracovníci vězeňské služby.

Tradiční pražský maraton pravidelně přiláká tisíce zájemců. Tradiční pražský maraton pravidelně přiláká tisíce zájemců. | ČTK

Akce se mají zúčastnit jen vězeňkyně, které nejsou pro společnost zásadně nebezpečné. Většina z těch, které si odpykávají trest ve Světlé nad Sázavou, se provinila například podvody nebo drogovými delikty.

Začleňování vězňů do společnosti je i tématem nové koncepce vězeňství, kterou dostala na stůl vláda. Klade důraz na vzdělávání vězňů během výkonu trestu, jejich zaměstnávání a například dluhové poradenství. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), vysvětlil, že plán je pojatý jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti.

zednik ( 4. února 2016 16:18 )

 Tak to už je naprosto k průjmu! Podle televizního dokumentu se tam ty vražedkyně a zlodějky mají jak prasata v žitě a ještě tohle ! A co závěrečné pohoštění v luxusní restauraci, bude též , aby se chudinky dobře začleňovaly do života? Někdo zapoměl, že jejich místo je za zdmi věznice !

Zobrazit celou diskusi