Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zimní bunda v autosedačce? Rodiče podle expertů riskují i smrt dítěte

Autor: sou - 
24. ledna 2016
06:45

Rodiče by své děti neměli do autosedaček rozhodně zapínat v zimních bundách. Riskují tím jejich zdraví, při nárazu totiž kvůli nedostatečnému upevnění můžou i vyletět z automobilu, uvedli odborníci pro Blesk.cz. Rozdíl mezi dítětem v bundě a pásem může být až 15 centimetrů. Nejvíce nehod se přitom stává v nejbližším okolí bydliště.

„Když se nejen dítě, ale i dospělý člověk připoutá, tak to spojení s karoserií automobilu pomocí pásu musí být bez jakékoliv vůle,“ zmínil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Při nárazu lidské tělo kvůli setrvačnosti pokračuje v pohybu a právě bezpečnostní pás jej zastaví. 

„Tělo se pohybuje setrvační rychlostí dopředu, uletí několik centimetrů a v tom okamžiku dojde vlastně k prudké srážce s bezpečnostními pásy, které jsou na sedačce. V té chvíli je to enormní zatížení těla, může dojít ke zlomeninám a k dalším zraněním,“ upřesnil Budský. 

Dítě může z autosedačky vyletět 

Pokud rodiče zapnou své potomky do autosedačky v zimní bundě, riskují tím i jeho život. „Zapínat dítě v zimní bundě do autosedačky je opravdu nebezpečné. Je to hazard se životem dítěte,“ zmínil pro Blesk.cz marketingový manažer společnosti prodávající autosedačky Lukáš Fiala. Také podle něj může v případě srážky dítě z autosedačky vyletět. 

Jakkoli se rodičům zdá, že má dítě bezpečnostní pásy dotažené, opak je pravdou. „Prostor mezi dítětem v bundě a pásy totiž může být 10 až 15 centimetrů,“ upřesnil Fiala. Obecně proto prodejci nedoporučují poutat dítě nejen v zimní bundě, ale ani v hrubém svetru. Pokud mu je bez bundy chladno, je prý mnohem bezpečnější přikrýt ho dekou.

„Pás by měl být co nejblíže tělíčka dítěte. Autosedačky mají vše odstupňované tak, aby se náraz nějakým způsobem usměrnil. Je ale jen na rodičích, zda tato doporučení budou dodržovat,“ doplnila prodejkyně autosedaček Dana Baťová. Podle ní se nejvíc nehod stane v nejbližším okolí bydliště, kde rodiče podobných doporučení nedbají a myslí si, že během pár metrů se nemůže stát.

Děti jsou častou obětí dopravních nehod:

Zobrazit celou diskusi