Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dostat se k alkoholu a cigaretám je velmi snadné, myslí si většina mladých

Vláda schválila akční plán boje proti kouření, alkoholismu a hraní hazardu u mladistvých. (ilustrační foto)
Vláda schválila akční plán boje proti kouření, alkoholismu a hraní hazardu u mladistvých. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk/Profimedia - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
18. ledna 2016
12:17

Do roku 2018 by měla poklesnout spotřeba alkoholu u mladistvých o 3,5 procenta, v případě cigaret o 8 procent a zastavit by se měl i narůstající trend hazardního hraní mezi dětmi. Stát chystá za 330 milionů na čtyři desítky aktivit, například stanovení limitu maximální prohry. Akční plán, který je součástí Národní strategie protidrogové politiky, schválila v pondělí vláda.

„Zvolili jsme formu akčních plánů proto, že zákony a jiná ustanovení mají často tendenci stočit se k výběru daní a nedokáží tak rychle reagovat na vzniklé situace. Akční plány mohou přinést konkrétní pomoc jednotlivcům i celým rodinám, pro které je závislost likvidační,“ vysvětlil Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

V současnosti denně kouří 23,5 % osob starších 15 let a 12,5 % osob starších 15 let denně pije alkohol. Alarmující je situace mezi dětmi, kdy 16 % patnáctiletých pravidelně kouří cigarety a téměř 20 % pravidelně pije alkohol. Až 87 % mladistvých pak vnímá dostupnost návykových látek jako velmi snadnou.

S hazardním hraním má zkušenost třetina dospělé populace, v riziku problémového hráčství je 400 tisíc lidí, ve vysokém riziku 150 tisíc a patologických hráčů je 100 tisíc. Zkušenosti s hraním má až 30 % mladistvých mezi 15 a 17 lety. Nejčastěji jde o online hraní, loterie a kurzové sázky. První zkušenosti děti získávají již ve věku 10 let.

Dostupnost alkoholu se má snížit

Cílem plánu k omezení škod působených alkoholem je snížení spotřeby alkoholických nápojů v dospělé populaci o 3,5 % spotřeby čistého lihu na osobu do roku 2018 a o 5 % spotřeby čistého lihu na osobu do roku 2020. Především u osob mladších 18 let by mělo jít o snížení prevalence užívání alkoholu o 3,5 % do roku 2018 a o 5 % do roku 2020 a o celkové posunutí věkové hranice první zkušenosti s alkoholem o 3 roky. „Zásadním výstupem tohoto akčního plánu je změna vysoce tolerantního postoje populace ČR k užívání alkoholu a s tím související snížení spotřeby alkoholu a omezení škod působených jeho užíváním,“ dodala Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví.

Mezi dílčí aktivity, které ke snížení vedou, patří zvýšení informovanosti o účincích alkoholu, snížení dostupnosti alkoholických nápojů či snižování nelegálního trhu s alkoholem.

Vadí i tabák a hazard

Stát si klade za cíl snížit výskyt současného užívání tabákových výrobků u osob starších 15 let do roku 2018 minimálně o 8 %, do roku 2020 minimálně o 10 % a do roku 2025 minimálně o 30 %. Vést k tomu má mj. zvýšení ceny výrobků, omezení reklamy v místě prodeje, zavedení kombinovaných zdravotních varování či omezení marketingových prvků na krabičkách cigaret.

V oblasti hazardního hraní představuje podle Jindřicha Vobořila plán první skutečnou příležitost zavést opatření, která vycházejí z důkazů účinnosti v jiných zemích. „Prevence v oblasti hazardu doposud neexistuje,“ říká Vobořil s tím, že akční plán si klade za cíl snížit míru hazardního hraní mezi dětmi a mládeží. „V naší zemi je sto tisíc patologických hráčů a další stovky tisíc se závažným problémem rizikového hraní. Přitom do léčby se jich ročně dostane pouze 1400,“ dodává Vobořil.

Mezi opatření pro prevenci problémového hráčství patří omezení počtu heren, omezení škodlivějších forem hazardu, stanovení limitu maximální prohry, omezení přístupu či intervence u rizikových hráčů. Jindřich Vobořil popisuje, že v prevenci často rozhodují i minimální zásahy: „Mohou se také upravit parametry přístrojů. Snížit maximální výši sázky, rychlost hry, zavést vyskakovací okna na monitorech, omezit možnost sezení u přístroje a další. Toto chceme také kontrolovat přímo v provozovnách.“

Akční plán obsahuje celkem 40 aktivit a 60 dílčích úkolů. Celkem přijde plán na 330 milionů do roku 2018. Letos vyjde plán státní rozpočet na 103,3 milionů, příští rok o tři miliony více a v roce 2018 to bude již 118,5 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi