Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letošní první mládě si v pražské zoo dalo na čas, líhlo se 2 dny

Autor: Tomáš Polák - 
9. ledna 2016
20:45

Pražská zoo poskytla exkluzivně Blesk.cz kompletní fotodokumentaci z narození prvního přírůstku letošního roku – želvy tuniské. Ta se vylíhla ráno na Nový rok. Byla poslední želvičkou stejné snůšky, její sourozenci se postupně líhli už od 27. prosince.

Mládě želvičky tuniské se začalo líhnout už den před Silvestrem, kdy si vaječným zubem vylomilo okénko a poprvé začalo dýchat vzduch. „Pak začalo vtahovat do bříška zásoby žloutku. Zůstávalo však v bezpečí skořápky, kterou opustilo až 1. ledna ráno,“ řekl kurátor plazů Petr Velenský.

V poslední fázi líhnutí želva vehementně rozlámala skořápku, ve které rostla. Rozloučit se s ní ale jen tak nechtěla, zůstala pod ní pak ještě několik hodin. „Měří 34 mm a váží 11,5 gramu,“ řekl kurátor. Želva je nyní v expozici Afrika, kde ji mohou návštěvníci vidět zblízka. Až vyroste, tak ji pracovníci zoo přesunou do terária v pavilonu velkých želv.

Želva tuniská je malým severoafrickým poddruhem více rozšířené želvy žlutohnědé. „Obývá středomořské pobřeží Tuniska a přilehlé oblasti Alžírska a Libye. Je ohrožena zejména ničením jejího životního prostředí,“ řekla mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková. Želva je navíc velmi citlivá a její chov je natolik náročný, že by ho laik nezvládl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi