Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Extremisté kvůli uprchlíkům hatí Tříkrálovou sbírku, vyzývají k bojkotu

Extremisté útočí na charitu. „Bojkotujte Tříkrálovou sbírku,“ vyzývají příznivce. (Ilustrační foto)
Extremisté útočí na charitu. „Bojkotujte Tříkrálovou sbírku,“ vyzývají příznivce. (Ilustrační foto)  (Autor: Charita ČR)
Autor: sou - 
9. ledna 2016
09:16

Krajní pravice se opřela ve své negativní kampani do Tříkrálové sbírky. Národní demokracie má lidi varovat, že peníze jdou na uprchlíky. Podle koordinátora sbírky se zhruba devadesát procent dotazů týká tohoto problému. Finance ale pomáhají především přímo v místech, kde se peníze vybraly. Putují například k seniorům, chudým nebo postiženým, upozorňují Lidovky.cz

„Bojkotujeme tuhle sbírku, protože se tam někde uvádělo, že je to na vetřelce. Teď se všichni dohadují, jak to je,“ řekl Lidovkám šéf extremistické Národní demokracie Adam B. Bartoš. Peníze ale pomáhají přímo v místech, kde se vybírají, a putují například k seniorům, chudým nebo postiženým. Letošní výnos bude rozdělen mezi 800 záměrů. Do zahraničí poputuje pouze desetina. „Nejde o příspěvek na uprchlíky z muslimských zemí, nýbrž na českou menšinu z Rumunska,“ řekl koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil.

Národní demokracie odmítá podpořit letošní Tříkrálovou sbírku a vyzývá občany, aby jí bojkotovali. Tato celostátní sbí...

Zveřejnil(a) NE Bruselu - Národní demokracie dne 5. leden 2016

Fáma mohla vzniknout kvůli pomoci Charity ČR v zahraničí. Zřídila zvláštní účet na pomoc potřebným v Sýrii, Iráku či Afghánistánu. Bartošovo hnutí ale momentálně prý poškozuje Čechy. „Oni neublížili uprchlíkům, ale tisícům klientů, kteří s uprchlíky nemají nic společného a kteří pomoc Charity potřebují,“ vysvětluje Navrátil. Národní demokracii to ale údajně nezajímá. „Takovým sbírkám nevěřím,“ dodal jejich lídr Bartoš. 

Minulý rok se vybralo 90 milionů 

Akce probíhá vždy od 1. do 14. ledna a koledníci v ní nevyberou zrovna zanedbatelnou částku. V pátek se rozpečetila čtyři procenta pokladniček, ve kterých bylo 3,5 milionu korun. Zásadní by měl být podle organizátorů tento víkend. Například v loňském roce se podařilo vybrat rekordních 90 milionů korun. Napomohlo tomu prý i oživení místní ekonomiky. Jak moc bude úspěšná sbírka letos, si Marek Navrátil netroufá odhadnout. „S odhady jsme víc opatrní. Spíš se zatím dá pracovat s pocity, s jakými se koledníci vracejí. Lidé se na uprchlíky zeptají, a když jim to vysvětlíme, nemají problém přispět,“ popisuje. 

Politolog Josef Mlejnek uvedl, že Národní demokracii momentálně jde o zviditelnění. Podle něj je i možné, že trochu žárlí, protože odmítavý postoj k uprchlíků má většina politických stran včetně prezidenta Miloše Zemana. Není to tak prý postoj, na kterém by se daly nahánět hlasy. „Je to snaha o zviditelnění na tématu uprchlické krize, současně na vzrůstající nevoli části společnosti vůči neziskovým organizacím, které někteří považují za spoluzodpovědné za migrační vlnu,“ říká Lukáš Houdek z projektu HateFree. Podle Navrátila jsou uprchlíci pouze záminkou, aby se z daru někteří lidé mohli vymluvit.

jiri.k ( 11. ledna 2016 14:38 )

Ty hezké české tradice nám zruší ti, které tímto chtějí podporovat. Třeba muslimové, ty nenávisti. Nechcete náhodou pomáhat i takhle? Místo zla a nenávisti rozsévat lásku a pochopení? https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-komentare/366327/komentar-jxd-kolinske-nepokoje-prima-vyzva-cesky m-dobrovolnicim.html

jiri.k ( 11. ledna 2016 14:32 )

Pochopitelně jsem nedal nic. Nebudu je podporovat. Než přivandrovalci, dám žebrotu raději bezdomovci před Kauflandem na krabičák.

bibijana ( 10. ledna 2016 17:00 )

anka: no, dovolte, já rozsévám zlo? Z informačního letáku cituji závěr: zbývající část sbírky bude charitou použita především na humanitární pomoc, krizový fond Charit a také na nezbytné související režijní náklady- konec citace. A ta stará česká tradice? Bejvávalo, je třeba se přizpůsobit době. Vždyť je to jedinečná příležitost, jak se mohou různí podvodníci dostat do bytů a zneužívat důvěru seniorů. A pro příště, urážíte nepravého člověka, vy, "pravý" křesťane. A doporučuji vám sehnat si knihu - Církev v nedbalkách. Kněz ani poslední pomazání neudělil, pokud za to nedostal zaplaceno.  

valvasek ( 9. ledna 2016 23:07 )

nauč se číst blbe to nevozím já

anka ( 9. ledna 2016 22:22 )

hm, to je email ktery ti prisel, vubec nevis jestli je to pravda ci lez....ale s radosti to roznasis dal

Zobrazit celou diskusi